От полунощ в събота влезе в сила отстъпката от 25 стотинки на литър гориво. Отстъпката ще бъде по желание на всяка отделна бензиностанция. Преди дни всички големи вериги потвърдиха, че ще участват.

Шофьорите ще могат да се възползват от отстъпката, ако при зареждане на гориво покажат малкия талон на колата си. Отстъпката се приспада автоматично.

Всяка бензиностанция сама ще преценява дали да предоставя отстъпката от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG). Това е предвидено в закона, който влиза в сила след полунощ в събота - 09.07. Препоръчително е, преди да заредят гориво, клиентите да попитат в обекта дали се прилага отстъпката от 25 ст. на литър, съобщават от НАП. 

Официално: Държавен вестник обнародва решенията за ДДС на хляба и отстъпката за гориво

Георги Тенев от "Асоциацията на българските търговци на горива" съобщи пред NOVA: „Реално вече отстъпката е факт и всеки може да се възползва на обектите, които имат желание и възможност да я предоставят за горивата, посочени в Закона за държавния бюджет".

Според Тенев за решението на един търговец дали да предоставя такава отстъпка, или не, водеща е икономическата тежест. "Със сигурност големите вериги имат такава възможност. За един малък обект месечно отстъпката ще излезе около 75 хиляди лева, като не броим актуализацията на софтуера, която той трябва да направи като инвестиция", обясни Тенев.

Процедурата отнема между 5 и 15 минути, според търговци. На касата представяме талона на личния си автомобил. Служителят на безниностанцията проверява дали е на физическо лице и дали категорията му отговаря на изискванията за държавната отстъпка.

Хората трябва да знаят, че като отидат на обект за зареждане, трябва да питат дали той я предлага

Георги Паничарски, член на УС на "Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива" коментира: "Колегите от по-малките населени места няма да се включват, защото не могат да осигурят финансов ресурс за това. Около 10-20% от членовете на нашето сдружение само ще се включат. Някои от тях обаче едва ли ще могат да започнат да предлагат отстъпката от днес. Една част от тях ще го направят от другата седмица".

Той прогнозира за собствениците на малки бензиностанции или фалити, или 2-3 месеца изправяне пред невъзможност да си покрият разходите.

"300 лв без ДДС е само софтуерът. Няма яснота колко ще струва в края на месеца инсталирането на протокола, с който ще се подават справките към НАП за зареденото количество гориво и номерата на автомобилите. Това е е допълнителен разход", посочи Паничарски.

Той не вижда какъв ефект може да има мярката за цените на горивата. 
НАП