ЕС знаме
ЕС знаме / БГНЕС
Европейският икономически и социален съвет отбелязва с резолюция 9 май - Деня на Европа.

"Европа празнува днес мира и солидарността, които успя да съхрани вече 76 години! Това е сбъдната мечта на предишните поколения европейци, дълг на сегашните поколения и завет на идващите след нас поколения. А всяко поколение има своята съдба, която често му отрежда да мине през изпитания и да продължи напред", пише в резолюцията, разпространена от българския Икономически и социален съвет /ИСС/.

Борисов: България споделя празничния Ден на Европа с всички наши приятели от ЕС

Европа възкръсна от пепелищата на Втората световна война и се превърна в проспериращ икономически съюз, основан на ценностите на Европейския социален модел. Днес държавите членки и целият континент са изправени пред предизвикателствата на световната здравна криза и нейните икономически и социални измерения. Но днес Европейският съюз има свои общи цели, политики, механизми, програми и фондове, чрез които страните солидарно ще консолидират икономиката си и ще компенсират социалната цена на кризата, се посочва в резолюцията.

Икономическият и социален съвет напълно се присъединява към призива на председателя на Европейския икономически и социален комитет Криста Швенг, че ние трябва да докажем, че Европа е едно прекрасно място да живееш и да просперираш.

ИСС ще продължи да съдейства за изпълнението на една от най-запомнящите се клаузи в Договора за Европейския съюз: "Съюзът има за цел да насърчава мира, ценностите си и благоденствието на своите народи.", пише още в съобщението.