Идея: Пациентите, проявяващи агресия към медици, да влязат в черен списък

/ Деян Герговски
Идея: Пациентите, проявяващи агресия към медици, да влязат в черен списък
94676
Идея: Пациентите, проявяващи агресия към медици, да влязат в черен списък
  • Идея: Пациентите, проявяващи агресия към медици, да влязат в черен списък
Да се изготви черен списък на пациентите, проявявали агресия към лекар. На фигуриращите в списъка лица да се отказва домашно посещение от медик. Идеята бе лансирана от Българския лекарски съюз и подкрепена от представители на Министерството на здравеопазването по време на кръгла маса за превенция на агресията над лекари. Председателят на съсловната организация обаче смята, че не би било добре, ако се стигне до там идеята да се реализира у нас.

Ако през 2016 г. случаите на посегателства над медицински лица са 28, то само за първите шест месеца от тази година са регистрирани 25 нападения над лекари. От МВР обаче съобщиха, че няма как да инсталират видео охрана във всяка болница.

За шест години: Само три присъди за насилие над медици

Сред 1400 анкетирани медици всеки втори е заявил, че някога в живота си е бил обект на агресия. Най-честите причини за това са свързани с институционално говорене от страна на лекаря и с ниска култура от страна на нападателя, информира д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Лекарския съюз.

Лекари се сблъскват със заплахи с ножове, пистолети и мачете

"Хубава мярка, която изучавайки практиката в други страни искаме да предложим е създаване на онлайн мониторингова система към БЛС за проследяване и анализиране на случаите на агресия в здравната система. Следващата мярка е създаване на обратна връзка с лечебните заведения и изпращане на данни за склонните към насилие пациенти. Таз практика съществува във Великобритания и Съединените щати, както и в Кипър. Когато пациент, който по някаква причина е склонен към насилие, отиде в лечебно заведение, ние ще сме изпратили предварително до лечебните заведения тази информация и ще свети "Внимание!" срещу името на съответния пациент. Ще предложим нормативни промени, които да регламентират за тези пациенти, които са влезли в този списък на склонни към насилие, да им бъдат отказвани домашни посещения от Центъра за спешна помощ", каза Павлова.

Паник бутони във всички линейки

Идеята получи критики от страна на пациентски организации, но бе подкрепена от заместник здравния министър Лидия Нейчева. "Лекарите са положили Хипократова клетва и никога няма да оставят пациент в беда, но черен списък на проявяващите агресия безпричинно трябва да има. Трябва да е ясно кога лекарите отиват на такива места и те трябва да бъдат защитени по всякакъв начин. Ако щете, полицейско присъствие трябва да има осигурено там. Но списък трябва да има, трябва да е ясно къде отиват медиците, трябва да бъдат сигнализирани съответните институции и това го казвам в лично качество", подчерта Нейкова.
 
Заради агресията в болниците: Пряк контакт с радиовръзка между медици и прокурори


Малко след като бе оповестена идеята, председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев коментира, че би било по-добре, ако не се стигне до там идеята с черния списък да се реализира у нас.

Лекарите предложиха още 7 юли да бъде обявен за Национален ден срещу насилието над медици. Проучването, организирано от съсловната организация, показало също така, че едва 5 процента от пациентите одобряват здравната ни система. Това, което прави българския пациент най-недоволен от системата, било свързано с необходимостта от доплащане за здравни услуги.