Николай Петров - министър на здравеопазването
Николай Петров - министър на здравеопазването / БГНЕС, архив
Паник бутони във всички линейки обеща здравният министър проф. Николай Петров.

Част от плановете му за борба с агресията срещу медицински лица включва и изготвянето на карта. Тя щяла да обособи високорисковите райони в страната, за които ще се търси съдействие и от полицията.

Според Николай Петров при реализирано насилие над медицинско лице не бива да се месим в работата на съдебната система. Имало обаче какво още да се направи по отношение на защитата на лекарите.

Родители и лекари чакат заслужена присъда за нападателя на д-р Гагова

"Действително навсякъде почти в спешните центрове и филиали има паник бутони. Това, което ще направим е да поставим паник бутони и във всички транспортни средства, защото се оказа, че не навсякъде има. Имат джипиес системи за проследимост, ясно е къде са, ако има агресия ще трябва да се алармира. Ще бъде много трудно всеки екип на Спешна помощ, когато пътува - да пътува и патрулка с него. И когато се тръгва в посока регион високорисков - ние ще направим такава карта, по честота на агресия, включително и вербална и ще търсим съдействие от полицията. Друг е въпросът, че всичко опира и до капацитет." обясни министърът.

Здравният министър допълни, че от следващата седмица се очаква да заработи електронната платформа за централизирано закупуване на лекарства. Тя според проф. Петров ще доведе до икономии в рамките на 10 до 20%.

По време на изслушване от страна на парламентарната здравна комисия, министърът обяви, че ще поиска оставката на директора на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков. Причината била, че според Петров ръководената от Хинков структура, чиято работа била да изготвя анализи, „резистирала, опонирала” и не успяла да изготви анализ за промените, които трябва да се предприемат в спешната помощ.