/ БТА
Премиерът Стефан Янев заяви на заседание в Министерски съвет, че по отношение на българския вътрешнополитически живот "наблюдаваме една ситуация, която е трудно прогнозируема".

"Има една политическа динамика, която трудно се поддава на анализ. Това, което ни притеснява е, че тази динамика може да има негативно отношение както върху политическата среда в България, така и предизвикват известни притеснения по отношение на стабилността в държавата. Всичко това, което наблюдаваме води до неустойчивост и непредвидимост в политическата среда", подчерта той.

"В тази връзка искам да отправя призив към народните представители и Народното събрание. Молбата ми е да намерят време и възможност да дебатират необходимостта от актуализация на бюджета", призова Янев.

Депутатите от „Има такъв народ“ напуснаха пленарната зала преди гласуването за оттегляне на проектокабинета (СНИМКИ)

Според него без такава актуализация "в следващите месеци ще бъде особено трудно, и в условията на задаващата се здравна криза, да се полагат онези държавни мерки, които са необходими както по отношение на бизнеса, така и по отношение на здравната система и нейната адекватност по овладяване на кризата, както и по отношение на социалната система".

"За да избегнем социално напрежение през есента е желателно народните представители да имат предвид какви са желанията на хората, които са ги избрали", посочи Янев.

Той коментира и ситуацията с пожарите в страната, като заяви, тя е овладяна към момента. 

Главен комисар Николов: Обстановката не е спокойна, но е нормална за сезона (ВИДЕО)

"Има няколко огнища, които са под контрол на органите, които се грижат да овладеят ситуацията. Независимо от това, температурите са екстремни и призовавам българските граждани да бъдат бдителни и внимателни в техните стопански и бдителни дейности, за да не създават условия за нови пожари", апелира той.

"Във връзка с участието на български пожарникари в овладяване на ситуацията в Северна Македония, нашият екип, който беше изпратен в помощ, се завърна в сряда с успешно изпълнена мисия. Ситуацията в съседната държава също е относително овладяна", допълни Янев.

Той изрази благодарност към премиера на Северна Македония Зоран Заев. "По негова молба изразявам благодарност и към целия български народ за оказаната съпричастност", каза още премиерът.

Очаквайте подробности.