/ ThinkStock/Getty Images
Председателски съвет във връзка с проекторешението за оттеглянето на Пламен Николов като кандидат на ИТН за поста министър-председател и 15-минутна почивка обяви зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин. До спешното заседание се стигна, след като депутатите не успяха да приемат проекторешението за оттеглянето на Николов поради липсата на кворум.

Преди това, след декларация, от "Има такъв народ" напуснаха пленарната зала, а ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването. Така за проекторешението гласуваха 105 народни представители. Вигенин обяви, че са необходими минимум 121 депутати, за да бъде то прието, и обяви свикването на Председателски съвет.

От ГЕРБ преди това предложиха редакционна поправка, която обаче не бе подложена на гласуване от Вигенин, тъй като, по думите му, по същество предлаганата поправка е съвсем друг вид проекторешение. Росен Желязков /ГЕРБ-СДС/ предложи текст, с който НС взима решение да не избира Пламен Николов за министър-председател.

Съобразявайки се с волята на кандидата, да приемем решение, с което не го избираме, и след това да уведомим президента, предложи Желязков. По този начин, според него, се приключва процедурата по връчения първи мандат.