И личните лекари поискаха нападенията над тях да се наказват със затвор
И личните лекари поискаха нападенията над тях да се наказват със затвор / снимка: Sofia Photo Agency, архив
И личните лекари поискаха нападенията над тях да се наказват със затвор
64507
И личните лекари поискаха нападенията над тях да се наказват със затвор
  • И личните лекари поискаха нападенията над тях да се наказват със затвор

Общопрактикуващите лекари поискаха посегателствата над тях също да бъдат наказвани с лишаване от свобода. Това обявиха пред Дарик от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Според експертите така формулираните поправки в Наказателния кодекс, които инкриминират нападението над лекари и персонал, решават проблемите само за част от съсловието. Извън закрилата на закона обаче оставали всички лекари и специалисти по здравни грижи, които не работят в центровете и филиалите на спешната медицинска помощ.

Промените се предлагали с няколко законопроекта, поясни доц. Любомир Киров, председател на сдружението. В единия са визирани работещите в спешната помощ, но докато са на домашно посещение.

„Такива инциденти могат да се случат и в самото спешно отделение, и са се случвали. В другите законопроекти пък пише „медицински специалисти”. Къде остават санитарите? Представете си, че бъдат нападнати санитарката и медицинската сестра – единият под закрилата на закона, другият - не”, даде пример доц. Киров.

Заради тези си опасения от сдружението предлагат на парламентарно представените партии поправките в Наказателния кодекс да се отнасят до всички, които работят в сферата на здравеопазването.

„Добавили сме и дежурните кабинети, тъй като тези кабинети ги има на много места в София и страната. Там дават дежурства общопрактикуващи колеги от други части на системата. Това са кабинети, в които има един лекар, може да е сам, става дума за събота и неделя, за нощни дежурства”, заяви още той.

От сдружението поясниха, че приветстват поправките. „Това е много добра инициатива и решение, което отдавна трябваше да бъде прието”, допълни доц. Киров.