“Ние от “Да, България” имаме решение, с което сме делегирали на акад. Николай Денков да води разговор за съставяне на кабинет с втория мандат. Нашето предпочитание бе за формат изцяло неутрален и експертен. Ние най-вероятно няма да участваме със свои политически представители в този кабинет, но ще дадем политическа подкрепа в парламента за такъв кабинет”. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Денков: ГЕРБ искат още министри в кабинета


“Окончателното решение ще бъде взето от нашите органи, когато видим окончателен състав на кабинета, но кабинет с втория мандат трябва да има”, заяви още Иванов.

Нашето решение е, че правителство с втория мандат трябва да има, подчерта Иванов. Но добави, че според тях в тази ситуация по-разумно е да се стъпи върху кабинет с неутрални, неполитически, експертни фигури. Затова и от „Да, България“ нямало предложения за техни министри.

В момента все още текат преговори, всички партии в ДБ очакваме да видим крайния резултат, преди съответните органи да вземат решения, подчерта съпредседателят на ДБ. Той отбеляза, че „Да, България“ са делегирали на Николай Денков да води разговори за съставяне на кабинет с втория мандат. Нашата препоръка беше правителството да е изцяло в експертен формат, добави Иванов. 

На въпрос дали ще има персонални промени и истина ли е твърдението, че от ГЕРБ настояват за трима техни представители в бъдещия кабинет, Иванов отговори, че доколкото нагласата им е за подкрепа в парламента, не са „особено въвлечени в разговорите за състав“ и затова не може да коментира. 

Да не обсъждаме хипотези, като видим за какво става дума, дали изобщо има такова нещо, ще мога да коментирам, допълни Христо Иванов.
 
БГНЕС