/ БГНЕС
Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова съобщи, че няма много сериозни нарушения при училищните бусове.

"Не са констатирани тежки нарушения при проверките на училищните автобуси" това заяви тя по време на откриването на конференцията „Безопасна пътна инфраструктура“. 

По време на форума Велинова заяви, че преди началото на учебната година са проверени всички фирми, които ще превозват деца и ученици през новата учебна година. Резултатите показват, че от общо проверени 791 автобуса съставените актове са 4, като са издадени 44 предписания. Най-често срещаните нарушения са липса на аптечка, обезопасителен триъгълник, а един автобус не е преминал технически преглед.

„Проверките ще продължат и пред самите учебни заведения, като инспекторите ще следят дали са изпълнени направените предписания и спазват ли се всички изисквания за превоз на деца и ученици“, каза още заместник-министър Велинова.

По думите и особено притеснителна е статистиката за загиналите млади водачи. За първите шест месеца на тази година от общо 200 загинали 20 са млади водачи, като при 19 причината за произшествието е по вина на водача. При 7 от тези случаи е открит алкохол или наркотици в кръвта.

"В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се работи по редица мерки", посочи заместник-министър Христина Велинова.

„Беше затегнат контролът при провеждането на теоретичните изпити на кандидатите за водачи, предстои да се подобри контролът при техническите прегледи, както и да се въведат съвременни системи за проверки на пътя при превозите на пътници и товари. Работи се и по контрол и превенцията на превозите на деца и ученици“, отбеляза Христина Велинова.

Заместник-министърът обяви, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще се включи в традиционната кампания на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL. Кампанията ще се проведе, като Дни на безопасността на пътя от 16 до 22 септември, когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. Мотото през тази година е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“. 
БГНЕС