/ БГНЕС
Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 20 млн. лева по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2019 г. за закупуване на училищни автобуси, съобщи пресслужбата на кабинета. Целта е да се улесни достъпът до образование на децата и учениците в задължителна училищна възраст, в чието населено място няма училища.

"Всички, които са по-остарели и могат да създадат риск, ще се подобрят", заяви преди редовното заседание премиерът Бойко Борисов. Той заръча на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев подмяната да се направи възможно най-бързо. "Можем да си позволим тези пари заради живота и здравето на децата", каза още той.

БГНЕС

Със средствата ще бъдат подменени част от 860 - те училищни автобуса, закупени в периода 2005-2008 г., които са отпаднали или предстои скоро да отпаднат от транспортните схеми за превоз на ученици.

Ще бъдат подменени над 100 училищни автобуса, допълни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той обаче уточни, че в момента се проучват потребностите и не се ангажира какво ще е конкретното число на автобусите.

БГНЕС

"Ще бъдат подменени онези, при които има най-голям риск децата да пътуват с тях", обясни Вълчев. Той подчерта още, че тепърва ще се направи анализ колко местни да бъдат новите автобуси.