Хората вече организират планово пазаруването си за празниците
Хората вече организират планово пазаруването си за празниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Със скорост 100 млн. лв. на ден е харчил българинът за Коледа. За седмицата от 21 декември до вчера общата сума, оставена в магазините, е около 700 млн. лв., показват изчисления по предварителните данни от големите вериги у нас. Това е почти колкото миналата година, но по-малко от предкризисната 2008 г., когато харчовете са стигнали 800 млн. лв., пише „24 часа”.

В последните две години се откроява, че хората много планово организират пазаруването си за празниците, коментира пред изданието представител на голяма верига магазини.

Българинът вече по-отрано купувал необходимите му продукти за Коледа, всеки според доходите си. През 2011 г. пикът в покупките беше точно преди Коледа, но сега хората активно пазаруваха за празниците още от началото на декември.

И от другите големи търговски вериги потвърдиха, че е имало интензивно пазаруване в седмицата около Коледа, но количествата храна са колкото миналата година. Заради отчетената дефлация и намаление на цените на някои основни храни дори било възможно оборотите да са малко под миналогодишните.

Колко точно са обаче, е още много рано да се каже. Едва след 15 януари се получавали първите обобщени финансови резултати за декември от всички филиали.

Повечето българи са заложили отново на по-евтините собствени марки на веригите. Най-търсени са били млечните и месни продукти - кашкавал, сирене, луканки, колбаси. С добри ръстове са продажбите и на марков алкохол.

По груби сметки се очаква разходите за храна по Коледа да са минали 300 млн. лв.