Големите икономики в Западна Европа започнаха да изпитват затруднения през първите седмици след началото на руската военна инвазия в Украйна, но някои страни в източната част на континента все още изживяваха икономически бум на фона на увеличение на заплатите с двуцифрени темпове и щедри държавни помощи. Това вече не е така, информира Ройтерс.

Рязкото намаление на продажбите на дребно и ограничаването на потребителското доверие показват, че кризата с повишаващите се разходи за живот е обхванала и източната част на Европа, отбелязва агенцията.
 
Хората се сблъскват с двуцифрена инфлация, която "изяжда" доходите им на фона на поскъпването на храните с 15 до 22 процента и повишаването на разходите за енергия.

Семейства в много страни от Източна Европа започнаха да затягат коланите. Поляци си вземат по-кратки отпуски, а чехи си търсят втора работа и посещават по-рядко ресторанти, за да пестят. В Унгария, където през юни цените на храните скочиха с 22,1 процента на годишна основа, хората се ограничават, когато пазаруват в магазините за хранителни стоки или при покупките на дълготрайни стоки. 
 
Каква е ситуацията в България?

В България хармонизираният индекс на потребителските цени отчете ръст от 14,8 на сто през юни 2022 г. на годишна основа. Така страната ни зае пето място сред страните от Европейския съюз по инфлация през юни. Преди България са само Естония (22 на сто), Литва (20,5 на сто), Латвия (19,2 на сто) и Чехия (16,6 на сто).

Цените на енергийните продукти в страната ни регистрират скок с 37,5 на сто през юни спрямо същия месец на миналата година. Те все пак остават под средните равнища в ЕС, които достигнаха 41,1 на сто.

Поскъпването на енергийните ресурси оказва съществено въздействие върху инфлацията като цяло. Фактор за това е и високата енергийна интензивност на българската икономика, отбелязва Евростат.

Най-голямо повишение у нас през юни на годишна основа е отчетено при разходите за транспорт (+29,9 процента), при цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки (+23,5 процента), при сметките в ресторанти и хотели (+19,2 на сто), както и при разходите за поддръжка на жилища, за вода, електроенергия, газ и други горива (+17,1 процента), сочат данните на НСИ. 

На този фон потребителското доверие в България се влошава от март тази година, което предполага по-ниско потребление на домакинствата през остатъка от годината, се посочва в летните икономически прогнози на Европейската комисия.
 
Унгария
От няколко месеца инфлацията в Унгария е с двуцифрена стойност, за първи път през последните 20 години, въпреки опитите на правителството на премиера Виктор Орбан да спре поскъпването, като наложи таван на цените на редица стоки и услуги, отбелязва Франс прес.

"Един ден отивам в пекарната и хлябът струва 550 форинта. На другия ден пак отивам, но хлябът вече струва 650 форинта. За Бога, какво се случва!", възкликва 73-годишният Лайош от унгарския град Естергом, разположен на река Дунав.

Възрастният унгарец разказва пред Ройтерс, че повишаването на цените на храните е "изяло" част от пенсията му и той няма да може да плати по-високите сметки за комунални услуги. Лайош се оптива да измисли как ще се справи с този проблем.

"Мога да се отоплявам на газ, но и на дърва..., защото имам кахлена печка. Така че със съпругата ми ще я караме в една стая, ще запалим печката, ще си облечем по-дебели пуловери и така ще гледаме телевизия", планира живота си през зимата 73-годишният унгарец.
 
Чехия

Инфлацията в Чехия се ускори до 17,2 процента през юни на годишна база, което е над очакваното, показват данните на чешката статистика, цитирани от ДПА.
"Най-голям дял в скока на инфлацията отново има повишението на цените на храните, които поскъпват с 18 процента през юни на годишна основа", заяви високопоставен представител на Чешката статистическа служба. 

В други сектори обаче през юни е отчетено още по-голямо поскъпване на годишна база - транспортни разходи (+24 процента), цени в ресторанти и хотели (+23,1 на сто), а при жилищните разходи, при сметките за вода, енергия и гориво увеличението е 22,8 процента. 

Данните от редица платформи за ваучери за храна, като Содексо (Sodexo), показват, че клиентите на ресторантите в Чехия започват да се ограничават и все по-рядко да ги посещават. Проучване на социологическата агенция СТЕМ (STEM), проведено през юни, сочи, че 80 процента от чешките домакинства намаляват или ограничават своите покупки заради бързото повишаване на битовите им сметки.

Потребителското доверие в Чехия през юли пада до ново ниско равнище, по данни на чешката статистика.  

Филмовият продуцент Мартин Хуловец, на 43 г., твърди, че в момента не е разтревожен за дохода си, но не е толкова оптимистично настроен за бъдещето.

"Ще се опитам да пестя повече от сметките за енергия, със сигурност... Определено няма да купувам нови неща за децата, като дрехи или спортна екипировка. Мога да ги намеря "втора ръка", на половин цена", казва Хуловец.

И той се зарича да пести от отопление, когато зимата дойде.
 
Полша

В Полша инфлацията при потребителските цени достига 15,5 процента през юли на годишна основа, съобщи в края на миналия месец Централната статистическа служба във Варшава.

Индексът на потребителските цени в страната се е покачил до най-високото си ниво през последните 25 години.

На този фон увеличението на продажбите на дребно в Полша отслабва до 3,2 процента през юни, след като те нараснаха с 8,2 на сто през май, информира Ройтерс.

Все още не е късно за очаквания летен бум в туристическия сектор, но поляците са започнали да пестят от разходите за пътуване, отчита онлайн приложението за резервации "Нослеги" (Noclegi.pl).

"Наблюдаваме, че това, с което се отличава този туристически сезон, е съкращаването на срока на пътуванията, средно с по един ден, както и с отлагането на резервациите за последния момент", коментира експертът към "Нослеги" Наталия Яворска.

Поляците са започнали да пестят и от разходите си за храна.
 
Какво следва?

Забавянето на вътрешното потребление, повишаващите се лихвени проценти и съкращенията на държавните разходи изглежда ще забавят икономическия растеж на страните от Централна Европа през втората половина на тази година - тенденция, която ще се засили рязко през 2023 г., отбелязва Ройтерс.

На фона на срива на потреблението на домакинствата, икономически анализатори намаляват своите прогнози за ръста на брутния вътрешен продукт в отделните източноевропейски страни. Рискът от предстояща рецесия в цяла Европа се увеличава, предупреждават те.
БТА