За мъж, който бил блъснат от автомобил на метри от болница „Пирогов” в София, съобщиха пред NOVA очевидци на инцидента. По думите им опитите да се извикат лекари от здравното заведение обаче били неуспешни.
 
Една от тях – Галя Славова, разказа, че мъжът е бил целият в кръв. Влязла в „Пирогов”, за да намери лекари, които да помогнат. Те обаче заявили, че нямат право да напуснат работното си място и да звънне на телефон 112.
 
Бях втрещена от чутото. Не бях първата, която бе потърсила помощ. Друга жена вече звънеше на 112 и викаше линейка, която по-късно дойде”, разказа още Славова.
 
„В случая хората наистина е трябвало да се обадят на спешния телефон и да изчакат линейката. В момента правила за спешните отделения в България няма. Имаме отменен стандарт по спешна медицина в частта болнична помощ и шест месеца ние нямаме правила за спешните отделения”, обясни д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ.
 
Случаят е показателен за тежкото състояние на системата. Трябва задължително да се приемат правила, по които да се работи”, коментира от своя страна д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.
 
Тече проверка по случая.
nova.bg