Хиляди деца са заплашени да останат без реимунизация заради липса на ваксини. Здравното министерство признава, че има сериозен недостиг на задължителната четиривалентна ваксина срещу смъртоносни болести за 6-годишните.

По данни на Министерството на здравеопазването през тази година 66 000 деца се очаква да бъдат имунизирани с петвалентна и шествалентна ваксина. Преди три месеца държавата се похвали, че проблемът с липсата им е решен с дарение от Турция.

Зрители на Нова телевизия обаче сигнализираха за проблем с четиривалентаната ваксина. През 2015 г. по данни на НСИ над 70 000 деца трябва отново да се имунизират с нея, след като вече са навършили шест години.

Саша и Стефан са обезпокоени, защото за техния син Мартин, който след дни става на 6 години, няма четиривалентна ваксина. Личният лекар ги е посъветвал да закупят такава от чужбина. Това обаче не е толкова лесно. Освен че разходите са по-големи, трябват и хладилна чанта и документи.

Ваксината поддържа имунитета. Специалистите твърдят, че липсата й не е критична, защото децата вече са имунизирани в по-ранна възраст.

Отговорът на държавата е, че четиривалентни ваксини няма, тъй като на търга за осигуряването й не се е явил никой. Ваксините са задължителни, за да тръгнат децата в предучилищна или детска градина, както и за да получат родителите майчински - ако ги има. В случая обаче няма да бъдат наказвани.

Добрата новина е за най-малките. За всички тях ваксини има.

Източник: Novanews.bg