/ iStock
В образователната система годишно се отчитат около 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини
От 1 октомври настоящата хартиена извинителна бележка се заменя с електронен документ. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, който представи процеса по издаване на електронна медицинска бележка за извиняване на отсъствия поради здравословни причини на учениците от I до XII клас.

„От лекаря до училището бележката ще пътува електронно и автоматизирано“, обясни министърът. Той подчерта, че настоящата реформа ще бъде от полза както за лекарите и учителите, така и за учениците и техните родители. 

Въвеждането на електронната бележка е ярък пример за това какво може да бъде направено в бързи темпове, когато имат ясно поставена цел, посочи Александър Йоловски. 

„Имаме болен ученик, който отива при своя личен лекар или друг специалист на преглед. Когато лекарят извърши този преглед, информацията от него се вписва в Националната здравно-информационна система посредством специализирания софтуер. Още на този етап автоматизирано се създава електронен документ, който достига до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование. Това е централизираната система на Министерството на образованието и науката. От там нататък въпросната електронна извинителна бележка се разпределя към електронния дневник в училището, където учи съответният ученик. По този начин кръгът се затваря. От лекаря до училището електронната бележка пътува изцяло електронно и автоматизирано“, допълни той. 

Министър Йоловски увери, че електронизацията на този процес ще доведе до отпадане на някои административни тежести и до улесняване на целия процес. 

В днешното представяне на електронния документ се включиха още министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. На събитието присъстват още председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и Ивайло Стойчев, мениджър проекти в „Информационно обслужване“ АД.

В образователната система годишно се отчитат около 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини, голяма част от които заради боледуване. Това каза на пресконференция в Министерството на електронното управление министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Средно на един ученик се падат по около 50 отсъствия по извинителни причини, което не е малка цифра, отбеляза проф. Цоков. По думите му след въвеждането на електронната медицинска бележка ще има по-добър поглед върху проблемите с отсъствията на учениците.

Министър обясни, че ще се вижда на какво се дължат тези отсъствия и това ще бъде полезно за екипите за приобщаване и връщане на учениците в образователната система.

Дигитализацията на медицинската бележка за учениците ще намали и административната тежест и за учителите и директорите, отбеляза още Цоков.

Наличието на електронни бележки ще съкрати административната работа на класния ръководител между два и три часа на месец, посочи той.
Иван Лазаров, Борислава Бабиновска/БТА