Гръцката полиция задържа заподозрения за нападението над Виктория
Гръцката полиция задържа заподозрения за нападението над Виктория / снимка: Пресцентър на МВР, Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Гръцката полиция задържа заподозрения за нападението над Виктория
67976
Гръцката полиция задържа заподозрения за нападението над Виктория
  • Гръцката полиция задържа заподозрения за нападението над Виктория

Четири дни след жестокото нападение на 20-годишната Виктория Христова в центъра на столицата, полицията арестува заподозрения извършител. Във вторник вечерта алжирецът Салахедин Бин Аладин е бил задържан от служители на гръцкия участък „Орестиада”.

След нападението над момичето 20-годишният Салахадин е успял да напусне столицата с намерението да избяга в Кипър. В понеделник криминалистите са получили сигнал, че мъжът е забелязан в Пловдив, но след щурмуване на адрес станало ясно, че той е поел в друга посока - свиленградското село Мезек.

„Вчера цял ден се осъществи прочистване на село Мезек с много активната подкрепа и съдействие на местните жители, кмета, ловната дружинка, те работиха редом с нашите колеги”, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

След щателното претърсване на Мезек станало ясно, че алжирецът вероятно е успял да премине границата. В крайна сметка малко след 20.30 ч. снощи полицаи от гръцкия участък „Орестиада” го арестуват. По време на парламентарния блиц контрол вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че задържането, макар и на гръцка територия, е осъществено благодарение на работата и на българската полиция.

„Информацията за това къде точно възнамерява това лице да се насочи беше подадена от българската полиция на гръцките колеги. При една съвместна операция между органите на полицията на България и Гърция лицето беше установено, задържано и предадено обратно на българските власти”, уточни вътрешният министър.

Оказало се, че от момента на нападението до снощи, 20-годишният Салахедин се е укривал и придвижвал с помощта на български гражданин. По неофициална информация двамата са имали интимни отношения. Този въпрос обаче, главният секретар на МВР не пожела да коментира с аргумента, че „навлиза в лична тема”.

„Имаме и друго задържано лице на територията на град София, което на практика осъществява цялата логистика по извеждането на издирването лице. Впоследствие му е създал съответните контакти и логистика да бъде пренасочен през Гърция към Кипър”, допълни Светлозар Лазаров.

Около 17.30 часа в сряда 20-годишният Салахедин е транспортиран от ареста на Гранична полиция ГКПП-Капитан Андреево в СДВР. Предстои прокуратурата да поиска постоянното му задържане под стража. Освен за грабеж и опит за убийство, вероятно на алжиреца ще бъде потърсена отговорност и за незаконно преминаване на границата. От декември 2012 г. той е чакал да получи статут от Държавната агенция за бежанците. По документи от тогава до момента на нападението той е пребивавал на свободен адрес в столицата, който обаче се оказал фалшив.

Гръцката полиция задържа заподозрения за нападението над Виктория
netinfo

Виктория Христова бе нападната около 2.00 ч. през нощта на 2 ноември в столицата. По това време тя е била на работа в денонощен магазин за алкохол и цигари на ул. „Пиротска".

При опита да ограби касата алжирецът Салахадин нанася над 10 удара с нож в областта на шията, гърдите и ръцете на момичето. От МВР съобщиха, че Виктория категорично е разпознала нападателя си.

Виктория бе настанена в "Пирогов", но няма опасност за живота й. Очаква се до края на седмицата да бъде изписана.

От събота започна акция по залавянето на заподозрения за нападението над младото момиче. За мъжа се знаеше, че е чужденец, влязъл в страната преди няколко месеца. Още в деня на нападението стана ясно, че той няма статут на бежанец. Над 60 души бяха задържани по случая - част от тях за 24 часа.