Протестът съвпада с националния празник на Украйна
Граждани се събраха пред сградата на президентството на поредния протест под надслов #ГАZwithme в сряда вечер, предаде БГНЕС.

БГНЕС

Те негодуват срещу намеренията на служебния кабинет да преговаря с „Газпром”. Днешният протест съвпада с националния празник на Украйна.

БГНЕС

И тази вечер протестиращите очакват президента Румен Радев да излезе от сградата на „Дондуков” 2, за да го изпратят.

БГНЕС

Хората носят различни собственоръчно изработени плакати, на някои от тях пише, че газът на Путин е капан. На друг е написано: "Моята България не преговаря с убийци на деца".

БГНЕС

По-късно се проведе и мирното шествие за Свобода и Независимост, с което хората показват подкрепата си за Украйна.

Мартин Димитров, който е член на ДБ, също е на протеста. "Нещата ескалираха. Правителството убива всички алтернативи на руския газ в момента", заяви той.

БГНЕС


Димитров коментира и позицията на ГЕРБ, че ДБ е против руския газ, но не и против руския петрол: „Това са несериозни твърдения, неговото управление (на Бойко Борисов – бел. ред.) не взе нито едно ключово решение в защита на конкуренцията”, каза още той.

БГНЕС


Не одобряваме това, което се случва в държавата и посоката, която служебното правителство е поело. Моите искания са да продължим с това да се откъсваме от зависимостта си с Русия, от "Газпром" и от всички компании и инструменти, които Русия има, за да налага геополитическите си интереси и да се приближаваме все повече към Европа и цивилизования свят, сподели Ивайло, който присъства на протеста.

Иван заяви, че не иска да сме зависими от "Газпрам", както и че не иска "едно служебно правителство, да взима такива решения за нашето бъдеще".

Розмари обясни, че протестира заради преговорите, които си очаква да бъдат направени от служебното правителство с "Газпром" и попита защо не е одобрена офертата за втечнения газ.

Тодор настоя за пълна диверсификация, а не да зависим от един доставчик.
БГНЕС