/ БГНЕС
Над 2000 души се включиха в петия пореден протест в Асеновград срещу насилието от страна на група роми към тийнейджъри спортисти. В шествието се включиха фенове от няколко футболни агитки в страната, рокери и граждани. Те скандираха „Сърце и душа за България!“. Редиците на протестиращите бяха предвождани от църковни хоругви и знамена, с изображениятана Богородица, Исус Христос и Васил Левски.

Роми нападнаха гребци в Асеновград

Продължава и събирането на подписи в подкрепа на идеята за създаване на звено „Общинска полиция“. Полицейското присъствие е засилено. Специален дрон следи протичането на шествието. В охраната са включени и конни патрули.

Асеновград протест
БГНЕС

Екипите на жандармерията също са на място, охраняват се както ромската махала, така и подстъпите към нея и самия център, където протестиращите се събират. През дните досега не се стигна до ексцесии, макар че имаше няколко провокации.

Асеновград протест
БГНЕС

В петък деветимата задържани за побоя се явиха в Районен съд - Асеновград с маски на лицата, заради заразата от морбили. Съдът ги остави в ареста с най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража". На 6 юли те ще обжалват решението пред Окръжен съд - Пловдив.

Асеновград протест
БГНЕС

Полицията продължава да издирва още поне двама души, участвали в побоя. Един от обвиняемите - Стефан Тодоров, е с две обвинения: хулиганство и закана за убийство. Той е подсъдим и по друго дело на Пазарджишкия окръжен съд за проповядване на радикален ислям.
 
Ромите от Асеновград, пребили деца, остават в ареста за постоянно

Междувременно още на втория ден на протестите в Асеновград дойдоха вицепремиерът Валери Симеонов и главният секретар на МВР Младен Маринов, които увериха асеновградчани, дошли на среща с тях в общината, че предстои пълна проверка на личните документи на всички в махалата, както и проверка на законността на изградените къщи там.
 
Родители на битите млади гребци: Искаме по-силна полиция!

Сред протестиращите се говореше, че нападателите са новодошли от други градове, но при установяване на самоличността им в съда стана ясно, че всички са родени в Асеновград.