Роми асеновград
Роми асеновград / netinfo
Роми Асеновград
94112
Роми Асеновград
  • Роми Асеновград
Районният съд в Асеновград наложи постоянна мярка „Задържане под стража“ на деветимата роми, които преди дни бяха задържани за 72 часа заради побой над млади гребци и техните родители. Най-тежката мярка за неотклонение беше поискана от прокуратурата, която повдигна и няколко обвинения – за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм, за закани за убийство, за нанасяне на средна телесна повреда и за опит за убийство чрез прегазване.

Обвинения за закани за убийство получиха част от биячите в Асеновград (СНИМКИ)

Конфликтът между двете групи възникна в понеделник. Малко по-късно той прерасна в масово сбиване на различни места – край язовир „40-те извора“, в центъра на Асеновград и край болницата.

Прокуратурата се опитва да установи още двама души, които имат отношение към инцидента, засега самоличността им не е ясна.

Полицията отблъсна шествието срещу ромската махала в Асеновград (ВИДЕО/СНИМКИ)

При сбиванията пострадаха седем души, които бяха откарани в болница за преглед. По делото бяха назначени съдебно-медицински експертизи за нанесените телесни повреди, като е установено, че един от тях е с фрактура на китката на ръката, а друг с два счупени прешлена.

В хода на процесуално-следствените действия бяха иззети брадви, лопата и дървени тояги.

9-мата задържани бяха докарани в съда при изключителни мерки за сигурност. В съда те признаха, че са участвали в сбиването, но отричат да са удряли някого. Версията, която изложиха е, че искали да спасят двете момичета от удавяне и че не те, а гребците ги нападнали.

Родители на битите млади гребци: Искаме по-силна полиция!

Половината от задържаните са осъждани. Единият от тях Стефан Димитров, известен с прякора Тафик в момента е подсъдим по делото за проповядване идеите на Ислямска държава и е пуснат под гаранция от 5000 лева. Именно той е един от тези, които е отправял и закани за убийство.

Адвокат Красимир Елдъров, който представлява трима от обвиняемите, заяви, че бити са били и неговите клиенти. Те имали видими белези от тежък побой. По настояване на адвокати в залата влязоха и по един близък на всеки един от обвиняемите. Самите те бяха с маски, тъй като в ареста имало инфекция от морбили.

Роднините на задържаните роми заявиха, че ги е „страх от народа”, след като започнали протестите в града. „Никой не е убит, никой не е заколен… искаме да си живеем, както преди – в мир”, заяви една от майките на задържаните.

Решението на магистратите не е окончателно и подлежи на обжалване. Асеновградчани излязоха на протест и тази вечер.

Чуйте и от приложеното аудио