Полицията, която охраняваше мирния протест в Асеновград успя около 22.00 ч. да обърне движението на шествието, което се бе насочило към ромската махала в града.
 
По-рано мирният протест ескалира и проби първата линия на полицейската блокада, която опитва да спре придвижващите се към ромската махала в града.
 

БГНЕС

БГНЕС


Шествието се придвижваше по улицата към махалата и бе плътно охранявано от полицаи в пълно снаряжение с щитове и каски, по този път полицаите реагираха и обърнаха движението обратно. Протестът продължава по улиците на града, движението е блокирано.
 
Втори ден протести в Асеновград, напрежението ескалира (ВИДЕО/СНИМКИ)

От снощи полицейското присъствие във Асеновград е засилено. В града в пълно бойно снаряжение с щитове и каски са и полицаи от специалните сили.
 

БГНЕС


По-рано през деня няколкостотин души се събраха около паметника на Иван Асен в Асеновград за втори пореден ден на протест. Повод за напрежението бе нападението на група роми срещу деца от местната школа по кану каяк. Сред пострадалите в инцидента е и момче със счупена китка и друго - с два счупени прешлена.
 
Прокуратурата иска постоянен арест за биячите от Асеновград

Девет души са в ареста заради нападението. В петък Районният съд в Асеновград трябва да решава мярката им за неотклонение.
 
Родители на битите млади гребци: Искаме по-силна полиция!

След многохилядния спонтанен протест в сряда вечерта, на който хората излязоха организирани само от социалните мрежи, в четвъртък Асеновград осъмна със засилено полицейско присъствие, а на място бяха вицепремиерът Валери Симеонов и главният секретар на МВР Младен Маринов. Те обещаха полицията да охранява града до затихване на напрежението. Големият протест се очертава да бъде в неделя.
 

Асеновград протест
БГНЕС

Асеновград протест
БГНЕС


Протест в Асеновград заради побой над гребци (СНИМКИ)

Основното искане на повечето от протестиращите е ромите, които са се заселили в последните години от другаде, и които са в основата на напрежението, да се върнат откъдето са дошли. Настроението в четвъртък вечерта бе приповдигнато, вееха се национални флагове, преобладаваха младите, но имаше и много семейства с деца, както и възрастни хора.
 
БГНЕС