Асеновград протест
Асеновград протест / netinfo
треньорът на гребците Камен Куцев
94097
треньорът на гребците Камен Куцев
  • треньорът на гребците Камен Куцев
Ако не се овладее ситуацията, Катуница може да остане само бледо копие на това, което може да се случи в Асеновград. Това заяви в интервю за Дарик радио треньорът по гребане Камен Куцев, който днес е на състезание в Пловдив с децата от местния отбор по кану-каяк. Те бяха нападнати по време на тренировка този понеделник край язовир “40-те извора”.
 
„Солидарен съм с властите, че трябва да се вземат мерки с проблемите в ромските махали и се надяваме този път всичко да не остане само празни приказки“, коментира още Куцев. По думите му напрежението, което ескалира тези дни, не е между асеновградчани и местните роми. Конфликтът е провокиран от пришълците, които се заселват непрекъснато в гетото и са много агресивни.
 
Проблемът с незаконното строителство е толкова огромен, че не виждаме начин той да бъде разрешен. На един адрес в махалата има десетки семейства, а от Общината си затварят очите. Това преселение на роми явно се допуска по време на избори и след това ситуацията става неконтролируема, коментира още треньорът.
 
Той потвърди, че един от деветимата арестувани, (чиято мярка за задържане се гледа днес в Районен съд – Асеновград), се е заканил открито на колегата му Йордан Григоров с думите: “като изляза главата ти ще падне първа и децата ти ще са следващите”, което е явна заплаха срещу него и семейството му.
 
Не един път сме тренирали деца от ромски произход и нямаме предразсъдъци към представители на малцинствата.
Въпреки всичко станало смятаме, че конфликтът в Асеновград не е етнически, а битов. Истината е обаче, че този път беше страшно – циганите бяха тръгнали направо да убиват..., каза още в ефира на Дарик Камен Куцев. По думите му ще стане още по-страшно, ако се допуснат и политически провокатори, които допълнително да всяват етническа омраза.
 
Според нас гетото в Асеновград е неуправляемо, там действа само “законът на джунглата”, категоричен е треньорът.
Надявам се децата от спортния клуб да преживеят психологическата травма и да продължат напред, защото им предстоят състезания, включително и днес.