/ БГНЕС
В следващите няколко дни мярката 60/40 ще бъде оптимизирана така, че да бъде по-приемлива по отношение на бизнеса. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов по време на дебатите в парламента по актуализацията на бюджета.

Евгений Иванов: В КРИБ са благодарни за промените в мярката 60/40, но си чакат парите за газа

"Заедно с министър Сачева работим върху промени в постановлението, регламентиращо мярката 60/40, с оглед адаптирането му допълнително към казусите от живота и въпросите, които възникват от отделни кандидати за подкрепа. В следващите няколко дни мярката ще бъде оптимизирана по начин, който да бъде много по-приемлив по отношение на бизнеса", каза Горанов.

По думите му ще има бизнеси, които няма да продължат да съществуват в този вид, но за тях ще има бизлехвено и нисколихвено кредитиране веднага щом отпаднат противоепидемичните мерки. Върху подобен пакет трябва да започнем да мислим отсега, добави финансовият министър.

В писмо до НС бизнесът предлага промени в Закона за извънредните мерки (ВИДЕО)

Той увери още, че всички кредитополучатели, от малкия и средния бизнес, ще срещнат максимална гъвкавост от страна на банките.

Горанов обобщи, че в дебата сякаш основната разделителна линия е останала отношението към самоосигурените лица и подходът за безусловен доход на тях.

"Можем ли с аргументите, че някои хора са загубили доходи, без да са участвали в осигурителната система, много бързо и без преценка на имущественото им състояние, да разхвърлим едни пари", каза финансовият министър.

"Останах приятно изненадан през всичките седмици на дебат, че в главата на българина вече не е сравнение с държави от нашата черга, а отидохме до там да гледаме политиката на САЩ, Германия и Швейцария. Това говори добре в конвергенцията в духа на българина", продължи той.