/ DarikNews.bg Иван Лазаров
Очакваме десетки хиляди предприятия да се възползват от мярката, коментира изпълнителният директор на организацията
В КРИБ са благодарни на депутатите от парламентарните комисии за приемането на предложението им за корекции в мярката 60/40 вчера от парламента, каза в сутрешния блок на NOVA Евгени Иванов. По решение на депутатите от правната комисия държавата ще поема освен 60 на сто от възнагражденията на работниците и социалните осигуровки, които трябва да внесат за тях работодателите им.

"Не мога да не кажа, че сме благодарни, че това се случи, защото виждаме какво се случваше пред бюрата по труда. И се радваме. Това беше едно от четирите предложения по отношение на мярката. Много се радваме, че народният представител от ДПС Йордан Цонев и депутатите припознаха нашето предложение", коментира Иванов.

"Очакваме десетки хиляди предриятия да могат да се възползват от мярката", добави той и посочи, че така ще бъде спрян процесът по 4000 души да се редят пред Бюрата по труда.

Иванов припомни, че преди време, когато КРИБ внесе предложението за плоския данък от 10%, отново бизнесът е получил подкрепа в лицето на Йордан Цонев и депутатите от парламентарната група на ДПС. "И ни подкрепипаха, сега виждаме резултатите. Важно е да отбележа, че това е само едно от четирите предложения на КРИБ", каза Иванов.

Другите предложения на КРИБ бяха относно недопускането да се застопори междуфирмената задлъжнялост чрез "рая на длъжника", което щеше да повлече след себе си сериозни проблеми за бизнеса, както и отпушването на строителството без да се стопира документооборотът.

"Важно е да отбележим, че мярката 60/40 е само едно от предложенията, които бяха приети. Имаме и други, които са не по-малко важни. Това е „премахването на рая на длъжника“. Тоест, частно правните субекти да не плащат един на друг, което означава „домино“ - рязко нарастване на междуфирмената задлъжнялост и оттам масови фалити. Това беше огромна заплаха за икономиката. Да се върнем в годините, когато междуфирмената задлъжнялост беше няколко пъти по-голяма, отколкото БВП, означава криза. Третото предложение беше свързано с отпушването на сектор „строителство“.  До момента документооборотът беше спрян, което означава, че строителите не могат да работят. Тази мярка също беше приета“, обясни директорът на КРИБ.

Евгени Иванов коментира и поисканата от работодателските организации оставка на енергийния министър Теменужка Петкова заради съмнението, че около 45 милиона лева надвзети пари от индустрията ще се отклонят, а няма да й се върнат след поевтиняването на газа. "Вече се появиха анализи в медиите, че не печели бюджетът, а големите търговци и монополи. Не печели фискът, нито печели бюджетът на наш гръб", каза Иванов.

"Парите трябва да ни бъдат върнати. Вместо да търсим кредити и заеми, това са наши пари, нека да бъдат разполагаеми", категоричен беше изпълнителният директор на КРИБ и добави, че това може да стане с един анекс.