/ ThinkStock/Getty Images
"От 12 юли собствениците на всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП), ще получават нов вид стикери. Те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, така и неговата екологична група". Това обясни директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски пред Радио София. Става дума за леките и автомобилите до 3,5 тона.

Нови електронни услуги ще улесняват шофьорите

В София, както и в други големи градове и общини, в дни със замърсен атмосферен въздух, ще могат да се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за самия автомобил.

"Наредбата за новия регламент е публикувана през септември 2020 година. Екологичните групи са 5. В петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили", обясни Рановски.

Омбудсманът предлага старите автомобили да се отписват само с договора за покупка

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии (на дизеловитте се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя.

Новият стикер ще оскъпи ГТП, но не би трябвало цената да се повиши повече от 5-10 лева. До края на годината ще има пряка връзка (в реално време) между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“.

Въвеждат екостикери за автомобилите (ВИДЕО)

"Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП", обясни още Бойко Рановски.
БНР