/ Снимка: Дарик, архив
Българският данъкоплатец ще се наложи да плати десетки милиони като компенсация
101709
Българският данъкоплатец ще се наложи да плати десетки милиони като компенсация
  • Българският данъкоплатец ще се наложи да плати десетки милиони като компенсация
Българският данъкоплатец ще се наложи да плати десетки милиони като компенсация на наложени вече санкции по Програмата за развитие на селските райони. Върховният административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на глобите и корекциите по Програмата, която е действала в продължение на години назад. От решението на върховните магистрати става ясно, че санкциите, налагани от Фонд "Земеделие" по различни проекти в периода на ръководството на доскорошния земеделски министър Румен Порожанов, на практика са незаконни. Това дава основание на глобените нарушители по съдебен път да поискат от държавата парите си обратно.
 
В разгара на скандала с разкритите масови нарушения и злоупотреби около финансирането на къщи за гости с европейски средства, стана ясно, че страната ни вече е глобена заради установени нередности.  В началото на този месец самият Румен Порожанов, който се раздели с поста си на земеделски министър заради скандалите и към момента е проверяван от прокуратурата, съобщи, че държавата ни е санкционирана с около 11 млн. евро за нарушения по проектите в Програмата за развитие на селските райони. 

Министър Румен Порожанов подаде оставка

От днешното окончателно решение на съда пък става ясно, че всички установени нарушители, които са получили финансиране по програмата и впоследствие са санкционирани, имат основание да поискат парите си обратно. Това е така, тъй като според върховния съд Методиката за определяне на санкциите е нищожна. Тя е утвърдена от директора на фонд „Земеделие”, а не, както е по закон, от ресорния министър.

Освен това не е публикувана в ДВ, няма дата на издаване и подпис, което прави процедурите, по които са налагани глобите, нереални. Още през 2017 г. сигнал за това, че зачестява налагането на нерегламентирани глоби подават от Българската асоциация на консултантите по европейски програми. Тогава земеделският министър Румен Порожанов обаче писмено отхвърля всички доводи в сигнала на асоциацията и определя методиката за законосъобразна. Нов регламент за налагане на глобите така и не е изработен и до настоящия момент и санкциите се налагат в нарушение на закона. Само по проектите за финансиране на къщите за гости до момента те възлизат на над 10 млн. лв., които вероятно ще се наложи данъкоплатецът да възстанови.

Румен Порожанов за къщите за гости: Фонд „Земеделие” си е свършил работата

От 2014 година заместник-директор на фонд „Земеделие” с ресор Програмата за развитие на селските райони е Атидже Алиева – Вели, която е един от новите евродепутати на ДПС.