Глоба и за депутат, оставил друг да гласува с картата му
Глоба и за депутат, оставил друг да гласува с картата му / netinfo

Освен депутатът, гласувал с чужда карта, да бъде наказван и този, който е допуснал да бъде гласувано с картата му. Това предвижда проектът за промени в парламентарния правилник, внесен от депутати от Коалиция за България, научи Дарик радио. От левицата предлагат за това нарушение депутатите да бъдат отстранявани от заседание и глобявани с дневното им възнаграждение.

При повторен случай на гласуване с чужда карта санкцията да бъде отстраняване от три заседания и глоба в размер на три дневни възнаграждения, предлагат още от левицата. С поправката се възлагат отговорности и на секретарите да прибират картите от банките, зад които няма депутати, обясни пред Дарик юристът от Коалиция за България Надя Антонова.

Идеята е преди началото на всяко заседание депутатите да получават картите си или от секретарите, или от представител на съответната парламентарна група, като при напускане на залата народните представители трябва да носят картите със себе си.

В парламента са внесени предложения за промени на правилника и от други групи в Народното събрание. Филип Димитров от ОДС предложи в началото на годината глобата за гласуване с чужди карти да бъде една депутатска заплата. „Само на пръв поглед високите санкции имат възпиращ ефект”, коментира Надя Антонова. Според нея ефект срещу гласуването с чужди карти би имало неотменимостта на наказанието – фактът, че то ще се налага при всяко нарушение.

С поправките в правилника групата на левицата предлага още заседанията на Народното събрание да бъдат с час по-кратки – до 13 часа, за сметка на работата в постоянните парламентарни комисии, чиито заседания ще започват по-рано.

Част от предложенията за промени в правилника са свързани с членството ни в Европейския съюз. Предлага се Комисията по евроинтеграция да стане Комисия по европейските въпроси. Като тя ще изготвя Годишна работна програма на парламента със списък на актовете на ЕС, които подлежат на контрол от страна на Народното събрание.