/ БГНЕС
Главното мюфтийство остро осъжда посегателството над Централната Софийска синагога, станало на 19 януари, съобщиха от пресслужбата на мюфтийството.
 
19 януари (шабат) е специален за израелтяните, отбелязват от мюфтийството, изразяват безпокойство от случилото се и остро осъждат този вандалски акт на нетърпимост и религиозна омраза към малцинствените религиозни общности.

Неизвестен мъж изпочупи с камъни прозорци на Софийската синагога (ВИДЕО)
 
Мюфтийството подчертава, че все още не са открити виновните за бруталното нападение срещу посетителите на джамията "Кадъ Сейфуллах Ефенди" (Баня башъ), което се е случило на 21 май 2011 г.
 
Искрено се надяваме, че този път извършителят ще бъде открит и ще отговори пред съда за деянията си. Подобни вандалски прояви се случват не рядко, наливат масло в огъня и разрушават сериозно мира и спокойствието в родината ни“, се посочва в съобщението.
 
От Мюфтийството призовават държавата да осигурява безопасността на членовете на религиозните общности и спокойното провеждане на молитвите в духовните храмове.
 
Религията учи на морал, етика, честност, култура и благонравие, не трябва да се плашим от нея, а напротив, да намерим спасението в нея. В среда на морална и културна разруха, тя ни е необходима повече от всякога“, се посочва още в съобщението.
БТА