/ БГНЕС
Избраха го 165 депутати, 30 социалисти бяха против, а трима се въздържаха.
Парламентът избра настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Той получи подкрепата на 165 народни представите, 30 бяха „против“, а трима се въздържаха.

БСП няма да подкрепи кандидат за КПКОНПИ, ДПС е за Цацаров

Предложението Цацаров да заеме поста дойде от управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а след като депутатите от ресорната комисия се запознаха с концепцията му за управление на антикорупционния орган, мнозинството го одобри и в пленарна зала.

Сотир Цацаров
БГНЕС

Опонентът му в процедурата по избор бе кандидатът на „Воля“ Симеон Найденов, който не успя да получи необходимата подкрепа от депутатите.
Председателското място в КПКОНПИ остана вакантно, след като Пламен Георгиев подаде оставка под обществен натиск през юли, причина за която стана скандалът около пристройката на терасата му. Парламентът я одобри, а до този момент функциите му се изпълняваха от неговия заместник Антон Славчев.

Георги Марков: ВКС става политическа партия, не сме съдебна република

Сотир Цацаров
БГНЕС

За да встъпи в новата си длъжност обаче, Цацаров трябва да депозира оставка като главен прокурор пред Висшия съдебен съвет, кадровиците на съдебната система да я одобрят, а президентът да го освободи с указ. В противен случай той трябва да изчака края на мандата си, който изтича през януари догодина. Мястото му на обвинител номер едно ще заеме настоящият му заместник Иван Гешев.

Цацаров предлага да се преразгледа кръгът на проверяваните от КПКОНПИ

В своята концепцията Цацаров на няколко пъти подчерта, че Антикорупционната комисия не се нуждае от нови правомощия, а досегашните ѝ да бъдат доразвити. Той ще настоява дирекция Антикорупция да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната.

Първи отношение в днешните дебати взе депутатът от „БСП за България“ Крум Зарков, който заяви, че парламентарната му група няма да подкрепи нито един от двамата кандидати. „От момента, в който под съответната кандидатура, в случая тази на Сотир Цацаров, положат подписите си депутатите от мнозинството, процедурата е с предизвестен край“, смята Зарков.

ДПС за Цацаров: Богатство за всяка държава е да използва този потенциал

Лидерът на левицата Корнелия Нинова отново припомни, че опозицията не одобрява самия антикорупционен закон, а за това и няма свой кандидат за поста. Според нея създадената въз основа на този закон комисия е „мъртво родена“. 

От ГЕРБ и „Обединени патриоти“ защитиха своето предложение. „Към момента е запорирани имущество за около 3 милиарда лева. Не може да се каже, че КПКОНПИ е спала“, смята депутатът Спас Гърневски. Колегата му Явор Нотев пък допълни, че не се съмнява в качествата и професионалната подготовка на настоящия главен прокурор.

Марешки издига свой депутат за шеф на КПКОНПИ

„Аз ще гласувам за Цацаров. Ако искате да имаме работещ орган, направете го и вие“, призова депутатите Вежди Рашидов.

ДПС също изрази подкрепа за кандидатурата на Сотир Цацаров, а лидерът на „Воля“ Веселин Марешки защити предложението на неговата партия поста да заеме Симеон Найденов.