Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / БГНЕС
Той е това, което всички останали не са, заяви Емил Димитров-Ревизоро, който пръв го поканил от името на управляващите
Главният прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управляващите за шеф на КПКОНПИ. Това обявиха пред медиите в парламента представителите на ГЕРБ и Обединените патриоти. Надделяло общото мнение, че той е в системата от 1992 г., бил е съдия и прокурор, главен прокурор и е достатъчно решителен, какъвто трябва да си на този пост. Освен това има необходимите 10 години юридически стаж, както изисква законът.

"Нашето предложение за председател на КПКОНПИ е г-н Сотир Цацаров", обяви първа шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова. "Днес внасяме неговата кандидатура", добави бившият зам.вътрешен министър Красимир Ципов.

Марешки издига свой депутат за шеф на КПКОНПИ

Колегата им от ОП Емил Димитров-Ревизоро беше категоричен: "Цацаров е това, които всички останали не са".

Депутатът от ОП е бил първият, който го е поканил за поста и е водил първоначалните разговори, защото управляващите искали поканата да отправи "синя каска" - човек, необвързан с партии. По думите му, депутатите, с които се обсъждала номинацията, били единодушни - "или Цацаров, или да не се занимаваме".

ГЕРБ и Обединени патриоти
БГНЕС

"Много други се притесниха от този екип - Цацаров на КПКОНПИ и Гешев - главен прокурор", отбеляза още юристът от ОП.

Той издаде, че главният прокурор не е искал първоначално да го номинират и се наложило да го убеждават.

"Самият Цацаров не желаеше да се занимава, искаше да остане в системата, да остане със семейството си. Намерихме аргументи, с които да го убедим", разкри Ревизоро.

Тръгна процедурата за избор на нов шеф на КПКОНПИ


"Шансът се състои в това, че г-н Цацаров има професионална нагласа да поеме тази комисия", добави Явор Нотев. Според него Цацаров е демонстрирал и решителност, която е необходима за този пост. Той оставя прокуратурата подредена и неопетнена. В същото време от такова име, от такова лице има нужда комисията, за която го предлагаме", добави юристът от "Атака".

Бившият вътрешен министър Валентин Радев пък подчерта, че Сотир Цацаров спазва разделението на властите.

"Цацаров е един дисциплиниран, логичен човек, умен, професионалист. Забелязах, че знае къде е границата между институциите. Този човек освен професионалист, знае какво е държавност и доверие в институциите", каза депутатът от ГЕРБ.

Управляващите уточниха, че фактът, че го избира парламентът, не означава, че в случая става въпрос изцяло за професионална кандидатура.

Самият Цацаров дойде в парламента в стаята на ГЕРБ преди изявлението на мнозинството, за да даде съгласието си писмено да бъде издигнат, но не даде изявление.

Магдалинчев за КПКОНПИ: Не съм чул, но Цацаров би бил добра кандидатура

Управляващите внасят кандидатурата на Сотир Цацаров ден преди крайния срок, след като преди това от ВОЛЯ издигнаха свой колега, депутат от правната комисия. Не се очаква до утре да има още номинации за шеф на КПКОНПИ. 

Две бяха кандидатурите и при избора на Пламен Георгиев, който подаде оставка и стана първо спецпрокурор, а после консул във Валенсия. Цацаров ще довърши неговия мандат, което означава още четири години на поста. Гласуването в НС за председател на КПКОНПИ трябва да се състои до края на месеца, а преди това през следващата седмица Цацаров се очаква да представи концепция за работата на антикорупционната комисия.

Ако бъде избран от Народното събрание, за което е необходимо обикновено мнозинство, Цацаров ще се оттегли предсрочно като главен прокурор, а до изтичането на мандата му - 10 януари, функциите му ще изпълнява някой от заместниците му. След това щафетата ще поеме новият главен прокурор.