Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
Депутатите имат две седмици да предлагат кандидати
Депутатите одобриха процедурните правила, по които ще бъде избран новият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Определят правилата за избор на нов председател на Антикорупционната комиси

Мястото остана вакантно след като Пламен Георгиев подаде оставка по обществен натиск през юли, причина за която стана скандалът около пристройката на терасата му. Парламентът я одобри, а до този момент функциите му се изпълняват от неговия заместник Антон Славчев. 

Избират новия шеф на КПКОНПИ през ноември, няма да е Антон Славчев

Така депутати ще имат на разположение 14 дни, за да внесат мотивирани предложения кой да наследи Георгиев на поста. Народните представители ще адресират номинациите си до Комисията за борба срещу корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, които трябва да съдържат съответните документи.

Пламен Георгиев събаря терасата си (СНИМКИ)

След като кандидатите станат ясни, те трябва в едноседмичен срок да предоставят на комисията своята концепция за работа като председател на антикорупционния орган. Спрямо всички, които желаят да оглавят КПКОНПИ ще бъде извършена и проверка за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Пламен Георгиев подаде оставка като прокурор

Ресорната парламентарна комисия ще проведе и публично изслушване на допуснатите кандидати, а новият шеф на антикорупционния орган ще бъде избран при последващо гласуване в пленарна зала.