/ БГНЕС
Това, че си от ВМРО, на ГЕРБ или на "Да, България", не означава имунитет, предупреди той
До дни започват проверките на първите 100 приватизационни сделки, съобщи в интервю по БНР главният прокурор Иван Гешев. Сред първата стотица ще бъдат "Кремиковци" и "Бобов дол". Това ще са приватизационните сделки с най-големи активи, обобщи Гешев.

„Чакам в близките дни първата порция от проверени предприятия“, каза той по повод възложената задача на ДАНС.

Анна Александрова: Подкрепяме инициативата на главния прокурор за приватизацията

Първата част е анализ на тези, които ще ми подадат от ДАНС. Първите 100 случая - по тях ще проверим имало ли е проверки от прокуратурата, обвинителни актове, има ли присъди и ще установим дали има нарушения от страна на колеги“, допълни той.

Гешев съобщи, че с негова заповед от днес към всички ръководители на прокуратури се нарежда съвместно с полицията да се правят "периодични проверки около училища, дискотеки за предотвратяване на престъпления, свързани с разпространение на наркотици". "Периодично да се отчитат във ВКП", добави Гешев. По думите му има много дребни стъпки в справянето с битовата престъпност. "Просто трябва да имаш желание и мотивация", добави главният прокурор.

Къщата в Барселона и намесата на името на премиера в пране на пари това е предмет на проверка, повтори главният прокурор. "Изискани са информация от испанските власти по линия на международното полицейско сътрудничество. Ще се работи по еднакъв начин. Няма да се правят компромиси. Единственият начин да върнем чувството за справедливост е да няма разлика и различен подход към различните персони", коментира главният прокурор.

Той отбеляза, че битува мнението, че за едни граждани законът се прилага по един начин, защото имат връзки и пари, а по-бедните това не е така. "Не съм далеч да кажа, че това в някаква степен е вярно", добави Гешев. И даде пример, че както може да бъде проверяван един социално слаб, така ще бъде проверен и премиерът.  "Събират се данни, ще има снемане на обяснения от всички, включително от премиера", уточни още главният прокурор. "При такъв медиен отзвук на такъв случай ние ще извършим абсолютно пълна и компетентна проверка. Няма как да си позволим да е по различен начин", категоричен беше Иван Гешев.

Той беше категоричен, че явно твърденията за криминалната приватизация до голяма степен са верни, след като във всеки български град има по някое предприятие, за което местните жители ще кажат, че е приватизирано, затворено, а работниците са останали без препитание.


"Имат от какво да се притесняват всички, които нарушават закона. Има два типа вредни олигарси - единият е по-глупавият, който е натрупал пари от Прехода и смята, че е вечен и че ще разбере със следващите политици. Той е изключително вреден, защото развращава политическата система. Другият тип е по-умният тип - изградиха мрежа от НПО, политически партии, медии и медийни говорители. И с пари си прокарват собствените финансови и политически интереси. И ако остане време, и интересите на хората, които им дават пари. Те са по-опасни и по-умни", заяви още главният прокурор.

Попитан как ще отговори на обвиненията, че други членове на семейството на Васил Божков бяха задържани, той коментира: "Пак ще кажа, че в интерес на истината е, че нямаше как бъде задържан някой под стража без да има съдебно решение. Съдът е преценил". Гешев добави, че ако няма доказателства или съдът прецени, че не е необходимо "задържане под стража", то ще определи само парична гаранция. И определи отношенията прокуратура - престъпност като една война, в която един път печелиш, друг път губиш.

Силата на главния прокурор е в това, че той не е политик. Че има седемгодишен мандат“, обобщи той.

„Нещата, които ги говоря, аз ги вярвам, защото това са 30 години от живота ми. Бил съм следовател, бил съм полицай, бил съм прокурор“, каза още Гешев.

Иван Гешев за приватизацията: Ако трябва, политиците да променят и Конституцията

„Аз не съм част от това, което наричат елити, номенклатури отпреди 10 ноември. Аз съм част от обикновените хора. Това ще се окаже проблем за много хора“, предупреди още обвинител номер едно и обеща прокуратурата да работи в посока на връщане на справедливостта в обществото.

„Това, че си от ВМРО, на ГЕРБ или на "Да, България", не означава имунитет“, допълни Гешев. И отново бе категоричен, че няма как някой да се опита да му повлияе. "В момента няма кой да ми се обади, вярвайте! По едно време ми изпращаха есемеси, но сега спряха и есемесите", заяви Гешев.