/ БГНЕС
Правим всичко възможно да върнем най-богатия и най-опасния българин, каза главният прокурор за Васил Божков
Главният прокурор Иван Гешев заговори за промени в Конституцията по повод започнатата проверка от прокуратурата на целия приватизационен процес през годините на Прехода до днес.

"Вчера чух, че има всеобща подкрепа от политическите сили. За мен това не означава нищо. За мен е важно тези хора да свършат тази част от работата, тоест политическата. Ние ще извършим проверка, работа на политиците е да променят закона, ако трябва и Конституцията", коментира Гешев.

Той беше категоричен, че ако говорим за приватизацията, то никой не може да забрани на другиго да развива бизнес, но да спазва законодателството.

Гешев в Бобов дол: Всяка вечер ще проверяваме какво се гори в ТЕЦ-а (ВИДЕО)

"Генезисът на българския капитал в голямата си част е с криминален произход с генезис, свързан с трансформация на държавната собственост в частна", констатира обвинител номер едно.

Той припомни, че проверките през годините са били частични, а сега прокуратурата с ДАНС подема комплексна проверка във взаимодействие с министерството на икономиката и Сметната палата.

"Интересни одити са правени и не са обсъждани", каза Гешев по повод именно инспекциите на Сметната палата. Проверката на прокуратурата има две цели. Първата е - ако има престъпление, да се заведе наказателно производство. Втората цел е гражданите да получат някаква справедливост и да бъдат информирани какво се е случило с тези над 10 хил. приватизационни сделки.

"Да информираме българските граждани за цялата истина с ясното съзнание, че ние не гоним богатите, но най-малкото трябва да кажем истината. Всеки ще си направи извода каква е балансовата му стойност на дадено предприятие, дали е нарязано на скрап, кой го е купил, осигурил ли е работните места, какво се случва с банковите гаранции", каза Гешев.

Прокуратурата погна Ковачки за горенето на боклуци

"Прокуратурата се занимава с доказателства. Да има справедливост за тези хора, които откраднаха активите от българските граждани. Тези активи или бяха нарязани на скрап, или бяха обезкостени, или купени в голямата си част от някои хора. Тези активи са в ръце, които са ги придобили по криминален начин. Вероятно има и случаи, когато всичко е протекло по правилата, но имам съмнения, че няма да са много", коментира още Иван Гешев.

По въпроса за евентуална руска помощ, която е потърсил Васил Божков от ОАЕ, където е задържан, главният прокурор отказа коментар с аргумента, че това е деликатна тема.

"Ще кажа, че ако бях на негово място, както и на други олигарси, щях да направя всичко възможно, за да се защитя. И го разбирам. Тези хора се защитават и по начини извън закона", коментира главният прокурор, като напомни, че Божков разполага и с много средства за това.

Васил Божков обвиняем и за търговия с влияние и притежание на антики

"Правим всичко възможно да бъде върнат в България Васил Божков, който е най-богатият българин и най-опасният. Обаче е време нещата да си дойдат по местата", каза Иван Гешев.

По повод акциите срещу битовата престъпност в цялата страна главният прокурор предупреди медиите: "Скоро ще ви омръзне, но в края на годината резултатът ще е съществен".