/ Прокуратура на Република България
По-лесно е да караш "Майбах", отколкото да го продадеш за инсталация за чист въздух, каза главният прокурор
Главният прокурор Иван Гешев отиде в Бобов дол заедно с вътрешния министър, където се извършва проверка на ТЕЦ-а на Ковачки заради горенето на отпадъци и замърсяването на въздуха.

"Най-вероятно не са спазени необходимите законови изисквания и екологичните норми. По-лесно е да караш "Майбах", отколкото да си продадеш и да го вкараш в инсталации за чистота на въздуха. Защо да не си караш хубави коли, яхти... Ако трябва, ще си продадеш майбаха и някоя друга вила, и пак ще живееш много по-добре от хората в този град", коментира на излизане от кметството главният прокурор, след като се срещна с кметовете и на населените места от района за проблема със замърсяването на въздуха от ТЕЦ-а на Ковачки.



"Поехме ангажимент. Ако трябва пермаментно ще се извършва проверка какво се гори в тецовете. Ако трябва по няколко пъти на вечер", каза Иван Гешев. Представителите на държавата са се договорили с кметовете от района да бъдат информирани навреме, ако има някакъв проблем, стана ясно още от думите му.

Прокуратурата погна Ковачки за горенето на боклуци

"Да бъдем сигнализирани навреме, ако има нарушение на екозаконодателството и ако има престъпления, ще се образуват наказателни производства. Ще се извърши цялостна проверка за спазване на екозаконодателството", каза главният прокурор.

Министърът пое анжгажимент и да се извърши проверка на местния язовир "Дяково", където, по думите му, се краде вода с байпаси. "Взети са мерки и към този момент няма проблем. Ако има данни за престъпления, ще се сигнализира компетентната прокуратура", каза обвинител номер едно.
 

Гешев Бобов дол
Прокуратура на Република България


Кметовете са се оплакали и за друг проблем - че камиони, които симулират, че са натоварени по документи с друго, всъщност карат въглища.

Столичният инспекторат извършва постоянни проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци

"Тази тежка техника руши пътната инфраструктура", оплакали се кметовете.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов е обещал съдействие МВР и ДАИ заедно да извършват комплексни проверки на транспортните фирми, както и дали са претоварени камионите.