Анна Александрова
Анна Александрова / БГНЕС
Управляващите ще се консултират с конституционалисти, каза председателят на правната комисия
Няма как да се търси отговорност за приватизационните сделки с изтекла давност, смята председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова. Все пак от ГЕРБ предвиждат да се консултират със специалисти по конституционно право и да се види дали това би било възможно.

Христиан Митев: Може да се запише в Конституцията, че няма давност за приватизационни сделки, предмет на наказателно преследване


Пред Dariknews.bg Александрова посочи, че дори и да няма наказания, е достатъчно, че българските граждани ще разберат кои са тези, които са злоупотребили през този приватизационен период.

„Подкрепяме инициативата на главния прокурор. От правна гледна точка към момента на тези производства, които са приключили, които са с изтекла давност, не би могло да се търси отговорност, но ще обсъдим между колегите. Не виждам такава възможност, но според мен е достатъчно българските граждани да разберат, да се оповестят, тези които са злоупотребили по някакъв начин през този приватизационен период и са се обогатили, нека хората да знаят. Това е важно. Не всеки има смелостта и отговорността да подходи по този начин. Напълно подкрепяме проверката“, коментира депутатката от ГЕРБ.

На въпрос дали управляващите биха инициирали поправки в законодателството в тази посока, шефката на правната комисия в НС отговори, че първо ще се потърси мнението на експертите.

ДАНС и Гешев подхващат цялата приватизация на Прехода

„Първо ще направим съгласуване със специалисти в конституционното право да видим би ли могло това да се получи. Защото това, с което се запознах, и с колегите, с които говорих, към момента няма такава възможност. Дори и да инициираме промени в Конституцията, просто няма как да въведем подобно нещо със задна дата, абсурдно е. Включително и професори по търговско и конституционно право го казват. Така смятат повечето специалисти в тази област, ние не сме най-добрите в това, няма да открием топлата вода, нека да се консултираме с хора, които се занимават изцяло с това право. Стига да има възможност, винаги сме отворени за това. Въпросът е да се консултираме и да проучим има ли такава възможност реална“, посочи Анна Александрова.

По повод промените, предложени от „Атака“ в Наказателния кодекс, с които се премахва на практика давностният срок за разследване на приватизационните сделки, тя отбеляза, че законодателството не трябва да се работи на парче.

„8 законопроекта за Наказателния кодекс има, които ще се обсъждат на първо гласуване. Според индивидуалния случай всеки, каквото се сети, внася и променя. Не би следвало наказателната материя да бъде променяна на парче“, отсече Александрова.