/ БГНЕС
Депутатът от НФСБ обаче е категоричен - за това трябва да има широк политически консенсус
Само преди дни главният прокурор разпореди проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. После бе поставен и въпросът ще има ли наказани, а Иван Гешев призова за промени в законодателството и дори в Конституцията.

Въпреки че се появиха различни мнения, в интервю за Dariknews.bg депутатът от НФСБ Христиан Митев изрази мнението си, че може да се измени основният закон така, че давността да отпадне в случаите, в които има наказателно преследване във връзка с подобни приватизационни сделки, при които има извършено престъпление. Според него ако бъде изработен такъв проект, той може да бъде предоставен за становище на Конституционния съд. Всичко това обаче можело да стане само след консенсус между всички политически сили.


Главният прокурор разпореди проверка на целия приватизационен процес. Според вас ще има ли наказани?

Адмирирам усилията на главния прокурор в тази посока, крайно време беше, ако мога да го цитирам: „След като се объркаха достатъчно нещата, да започнат да се оправят“, включително и в този процес. Досега слушахме само заявки от различни институции през годината за подобна ревизия, а сега на практика се надявам да има реални резултати. И ако не за абсолютно всички сделки да може да бъде потърсено справедливо възмездие, в някои случаи заради изтекла давност, то поне да бъдат установени фактите и истината по тях. Има все още приватизационни сделки, по които ако има извършени престъпления, давността не е изтекла и там може да бъде потърсена и отговорност.

Може ли да се промени законодателството така, че да има наказани?

Имаше идеи, още от министър-председателя, от колеги от ГЕРБ, в началото на мандата на това Народно събрание, за внасяне на такъв законопроект, около който да се обединят всички политически сили. Става въпрос за промени в Конституцията, където изрично да се запише, че давността отпада в случаите, в които има наказателно преследване във връзка с подобни приватизационни сделки, при които има извършено престъпление. За съжаление тогава те не срещнаха подкрепа от колегите от БСП, доколкото си спомням. Нямаше този широк консенсус, който се търсеше, и така и остана идеята в зародиш. Не знам сега, ако бъде поставена отново темата и отново се търси консенсус, дали е променена позицията на опозицията в лицето на БСП.

Само с поправки в Конституцията ли може да стане това?

По-удачният модел е този, предложен тогава от премиера и от ГЕРБ, с промени в основния закон. Не мисля, че промени в Наказателния кодекс или Наказателно-процесуалния кодекс са удачни. Една такава промяна в Конституцията ще подлежи на съответния контрол за конституционосъобразност, по нея може да се търси становището на Конституционния съд, както направихме, когато променяхме главата за съдебната власт в миналия мандат. Така че има възможност да се търси експертизата на Конституционния съд при една такава поправка.

Според вас такива поправки могат ли да се направят в Конституцията?

Аз смятам, че има такава правна възможност. Дали и до колко тя е най-удачната, е въпрос на тълкуване. Затова казвам, че ако бъде изработен такъв проект, той може да бъде предоставен за становище на Конституционния съд, както вече има такива прецеденти, или най-малкото да бъде поставен на обсъждане от правната общност, да се чуят различни мнения и тогава вече да се върви към внасяне и приемане. Но преди да се стигне дотам, трябва да сме наясно има ли обединение около тази позиция, около тази идея, преди да я сътворяваме в промени в Конституцията или в наказателното законодателство. Докато няма консенсус, като че ли една такава идея, е обречена на неуспех, без значение кой я предлага и къде се предлага.

Бихте ли били инициатори на такива поправки?

Ние към този момент не сме обсъждали такива законодателни инициативи, тепърва предстоят разговори в групата. Смятам, че това би следвало да е резултат от обединени усилия на всички, ако има съгласие около тази идея. Не смятам, че е по силите на една парламентарна група да се справи с този въпрос. Не е въпрос някой да отиде и да си напише политически дивиденти – „ ето аз искам да накажа виновните“, а реално да има такова законодателство и то да произведе ефект. Другото са, както се казва, изстрели в празното пространство, фойерверки, от които няма полза никой.

Ще подкрепите ли промените в Наказателния кодекс, внесени от "Атака", с които на практика за премахва давностният срок за разследване на приватизационните сделки?

Не съм се запознал, нека да ги видя. Чух, че са ги анонсирали, но искам да видя конкретните текстове. Защото думите са много хубави, но винаги е важно какво е записано.