Прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети политически решения, коментира главният прокурор Иван Гешев на заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси на Народното събрание.

Интерес от закриването на специализираните структури имат тези, които българските граждани наричат „мафия“. Ако това стане, делата ще приключат безславно. Нека българските граждани да следят какво ще се случи и със съответните обезпечения и запори, какви ще са последствията. И тогава въпросите няма да са към българската съдебна власт“, заяви главният прокурор Иван Гешев на заседанието на Комисия по конституционни и правни въпроси в 47-ото Народно събрание.

Задочни обвинения и протест с искания за оставка: ВСС отложи дебатите за освобождаване на Гешев (ОБЗОР)

„Тук съм изключително и само от уважение към институцията Народно събрание“, подчерта той.

Главният прокурор попита как върховенството на закона кореспондира с интересите на т.нар. „олигарси“ и „мафия“, които ще обслужи този закон, и с лустрацията на съдии. Той подчерта, че вносителите на законопроекта нямат нито един юридически довод, което се доказва от анализите за ефективността на специализираните структури.

Гешев: Ние се опитахме да излъжем ЕС, а сме напът да излъжем себе си (ВИДЕО)

„Закриват ги, защото работят, защото правят това, което Европейската комисия и европейските ни партньори искат“, каза Иван Гешев и добави, че „прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети политически решения“.

Ще има европейска реакция на това, което предстои да се случи, тъй като това е предварително взето решение, предупреди Иван Гешев. Той поясни, че специализираните прокуратура и съд са най-ефективните и ефикасни в борба с тероризма и организираната престъпност в България след 1989 г.

„Това, което ще се случи е във вреда на всеки един български гражданин и уронва престижа на съдебната система, засяга върховенството на закона и правовата държава“, подчерта главният прокурор.