Пленумът на ВСС отложи разглеждането по същество на предложението за отстраняване на главния прокурор до произнасяне по допустимостта на предложението от юли 2021г.

Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че пленумът е взел две основни решения. Първо, указът на министъра на правосъдието да отстрани нередовност в предложението, което е внесено през юли миналата година. "Нередовността се състои в това, че в самото предложение не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения и съответно уронването на престижа на съдебната власт и даде седемдневен срок от днес за отстраняване на тези нередовности", обясни тя.

Йорданова каза, че следващото решение, което се е взело е да се насрочи пленум на ВСС на 4 май, за да разгледат редовността на предложението на министъра на правосъдието от юли 2021 г.

Докато Висшият съдебен съвет дебатираше по казуса, пред сградата на ВСС протестиращи от гражданското сдружение БОЕЦ скандираха за оставката му.

протест всс
Георги Димитров

Преди началото на Пленума на ВСС, Гешев и правосъдният министър Надежда Йорданова Йорданова си размениха задочни обвинения.

"Ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то за българската държавност. Но в името на българската държавност или каквото и да е останало, вместо министърът на правосъдието да обикаля студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт – тези свои твърдения да ги изрази в Пленума на ВСС, а не да мълчи. Иначе така няма аргументи нито за т.нар. съдебна реформа, нито за отстраняването на главния прокурор", коментира Иван Гешев пред журналисти преди началото на заседанието.

Иван Гешев
Георги Димитров

Йорданова малко след това отговори задочно на обвинител номер едно, че не пречи правосъдният министър да разяснява за своите аргументи и работа чрез медиите, това не е в разрез с нейните правомощия.

Гешев преди Пленума на ВСС: Ако не беше смешно, щеше да е тъжно за българската държавност

Министърът също така коментира в отговор на журналистически въпрос какво ще се постигне чрез евентуалното отстраняване на Гешев. "С отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор ще решим обстоятелството, че България най-сетне има нужда от главен прокурор, който ще защитава правата на хората и не се крие зад полицейско насилие", посочи тя.

Надежда Йорданова
Георги Димитров


Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов от 2021 г. за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Точката беше внесена извънредно в дневния ред, който беше съставен от само един пункт - разглеждане по същество на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор. Единодушно ВСС реши предложението на Янаки Стоилов да се разгледа като първа точка.

Йорданова отговори на Гешев: Ако има неверни твърдения, нека да бъдат идентифицирани

На 16 юли 2021 г. министър Стоилов внесе във ВСС предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт, като искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Пленумът на ВСС отхвърли предложението. Впоследствие беше сезиран Конституционният съд, който прецени, че министърът на правосъдието може да прави предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Върховният административен съд, на база на това, отхвърли решението на ВСС за недопустимост на предложението на Стоилов. Министър Йорданова заяви днес, че поддържа искането на своя предшественик.

Главният прокурор Иван Гешев определи днес предложението на Стоилов за отстраняването му като бланкетно. По думите му в него "няма факти, които да кореспондират с тези твърдения", в предложението. Според Гешев е нарушен и принципът на разделение на властите.