/ БТА
Специализираните структури предстои да бъдат закрити, защото са най-ефективни след 89 г., каза още главният прокурор
"Ние ще ви кажем нашата истина и моята истина с факти. Ние се опитахме да излъжем ЕС, а сме напът да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС, но без да поемем задълженията - говоря за собствената си сфера, правовата държава и върховенството на закона", заяви главният прокурор Иван Гешев при представянето на анализа за резултатите от дейността на Прокуратурата на Република България за периода 2019-2021 година, както и експертни предложения за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс. Събитието се проведе в Националния институт на правосъдието.

БТА

"Ние се променяхме, но не се променихме достатъчно заради самите нас. Трябваше да отчетем формално нещо, но не желаехме реално да го свършим. Променихме се в политически аспект под натиска на Механизма за сътрудничество и проверка, но ние самите превърнахме този механизъм във вътрешнополитически инструмент в последните години и той стана безполезен и го обезмислихме с вътрепнополитическите си борби. Резултатът, че този механизъм не функционира спрямо България, води до това, че сериозните проблеми като тенденция - за правата на човека и върховенството в България имат недостатъчен коректив в лицето на съдебната власт, която се оказва единствената преграда пред беззаконието", каза още той.

Ние сме част от ЕС и в един момент ще представляваме проблем за стандартите и европейските ценности, които би трябвало да са общи в ЕС, добави той и даде метафоричен пример: "когато се запали една стая, няма как димът да не отиде до другата".

БТА

"Истина е, че създадохме специализираните структури, за да се отчетем пред ЕС, че нещо правим с ясната цел, че те няма да започнат да работят по начина, по който трябва. Оказа се, че тези структури, въпреки колебливата подкрепа на държавата, станаха ефективни и ефикасни за организиранта престъпност и тероризма. Но не изпълниха желанието те да не функционират и станаха опасни за организиараната престъпност. Факт е, че благодарение на тях приключи механизма за сътрудничество и проверка. Резултатът, че предстои да бъдат закрити, е защото те работят и са най-ефективни след 1989 г. Просто трябваше да функционират и да имитират дейност както се правеше преди това", смята главният прокурор.

В последно време истината сериозно девалвира. Това е отговорност на законодателната власт и цената ще платят българските граждани, а в някой момент може и европейските, добави той.

Гешев завърши изказването си като перифразира цитат от Новия завет: Надявам се, че ще продължим да опознаваме истината и истината ще продължава да ни прави свободни.
 


Постигнали сме много добри резултати, каза заместник-главният прокурор Красимира Филипова при представянето  на статистическите данни от работата на прокуратурата.

През 2021 г. прокуратурата отчита ръст от 0,6 процента спрямо 2020 г. на наблюдаваните преписки, които са 231 288 на брой. Новообразуваните са 199 029, а решени са 220 567. Отчетен е и ръст на наблюдаваните досъдебни производства за 2021 г., които са с 12,1 процента повече спрямо 2020 г.

През тригодишния период се наблюдава тенденция за намаляване на броя на новообразуваните досъдебни производства, което се дължи на намаляване на материали, постъпили от другите органи към прокуратурата, посочи Филипова.  Решените досъдебни производства обаче са с 18 процента повече в сравнение с 2020 г. и с 6,5 процента повече от 2019 г.

На финала на срещата Гешев обясни, че това не е било защита на прокуратурата. "Това беше нашата гледна точка и фактите. Ние осъзнаваме, че има много проблеми, които са част от нашата работа и не се притесняваме да дискутираме и тези теми. Не се притесняваме и от един засилен диалог между прокуратурата и европейските институции, да бъдем наблюдавани. Ние се притесняваме от едни тенденции, които застрашават върховенството на правото и правата на човека, които са с много сериозен тренд. Смятаме, че трябва по-сериозен диалог с европейските институции и взаимодействие върху всички правоохранителни органи и всичко държавни институции, които имат отношение към темата и ние не се притесняваме да сме част от този диалог и това взаимодействие. С ясното съзнание сме, че и в работата на прокуратурата има проблеми и знаем кои са и не се притесняваме да дискутираме и да ги посочим".

Гешев беше попитан и дали България може да участва в международно разследване за извършване на евентуални военни престъпления в Украйна. "В контакт сме с Консултативният съвет на европейските прокурори, предстои да бъде посочен наш представител и сме готови да окажем всякаква подкрепа на нашите колеги от Украйна", каза главният прокурор.

Всички резултати за дейността на прокуратурата през 2019-2021 г. може да видите ТУК.