Гергана Грънчарова: Предпазната клауза е краен вариант
Гергана Грънчарова: Предпазната клауза е краен вариант / netinfo
ЕС не отразява скандалите в различните страни-членки, но много внимателно следи институционалната реакция, която се показва и се отчитат адекватните и професионални действия на институциите. Смятам, че предпазната клауза е краен вариант, недоказал своята ефективност, каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Парламентът трябва да приеме още 9 закона, свързани с европейското ни членство, обясни министър Грънчарова и припомни, че председателят на НС Георги Пирински е обещал депутатите да работят извънредно, за да се навакса в законодателството. Удовлетворена съм от факта, че виждам ускоряване на работата в отделните сектори, заяви тя по повод плана за транспониране на директиви на ЕС в българското законодателство.

Участието на НДСВ в тройната коалиция не беше популярно решение, допълни Гергана Грънчарова, но според нея жълтата партия в мнозинството си съдържа десни и дясно мислещи хора.

Всяка промяна в кабинета е вътрешнополитически въпрос. Закономерно при преполовяване на мандата вече три поредни кабинета се поставя този въпрос с цел оптимизиране на работата. Важно е обаче от една страна, самите системи да спечелят от тези промени, а от друга страна, обществото да получава адекватна информация за тези процеси. Всичко, което би застрашило процеса на взимане на решения, е нежелателно, особено в първата година от членството ни в ЕС, каза още Гергана Грънчарова.

Нямам съмнение, че Симеон Сакскобургготски ще остане лидер на НДСВ, коментира Грънчарова и добави, че според нея на конгреса на партията един от въпросите, които подлежат на обсъждане, е мястото на партията в коалицията и резултата от изборите за Европейски парламент.