/ БГНЕС
"Изборите свършиха, няма нужда от повече агитация и пропаганда. Време е за работа. Сега е време да се правят анализи. Ние анализираме дори по секции. Първите данни показват, че съхраняваме подкрепата си. Ние сме обект на укори, критики, но всички носим отговорност и сме отговорни на всички. Всички играха срещу нас, което е много интересен детайл. Единственото, което ги обединяваше, е че бяха срещу нас.“  Това обяви вицепремиерът и член на ръководството на ГЕРБ Томислав Дончев по време на брифинг на партията. 

„Там където резултатите не са каквито сме очаквали, ще бъдат взети мерки. За тези резултати някой носи отговорност. Или не са поддържали адекватна връзка с гражданите, или не са свършили достатъчно. При всички случаи мерки ще има", закани се Дончев.

ГЕРБ печели 17 областни града, БСП - 4, ДПС запази властта в Кърджали

По повод обвиненията на БСП за купен и компрометиран вот председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и областен координатор на партията в София Цветомир Паунов заяви, че това е нормално поведение на губещия. 

"Това обикновено е поведение на губещия, който търси оправдания навсякъде, но не и в своите политики и начина, по който е водил кампанията. Има законово установен ред и норми за начина, по който всеки един може да потърси правна форма, ако е недоволен от изборните резултати", заяви Паунов. Той обобщи, че 17 са кметовете на ГЕРБ в областните градове, 163-ма са в общините, а партията има с 80 общински съветници повече в общинските съвети в страната. 

Новите кметове: Окончателни резултати при 100% обработени протоколи

Томислав Дончев пък заяви, че се надява всички сигнали за купуване на гласове, който се разследват от прокуратурата и МВР, да бъдат разплетени до край. 
"Тук има двойна щета, ако някой купува гласове, има две теми: откъде са взели парите и как разчита после са си ги върне", каза той. 

Малина Едрева пък благодари от името на кмета Фандъкова на всички гласували в столицата. "Важно е да знаем какво казват експертите. Авторитетните социологически агенции казват: „Вот купува този, който губи". В София купеният вот не може да обръща резултати“, заяви тя .

Фандъкова: Разумът победи гнева

Елен Герджиков пък атакува друго твърдение на инициативния комитет на Мая Манолова, че съществува социологическа завера и екзитполовете са изиграли ключова рола за преднината на г-жа Фандъкова. "Социологическа завера има, но тя не е в екзитполовете, а в резултатите, съобщавани от медии и агенции, които даваха преднина на г-жа Манолова пред Фандъкова. Това е абсурдно.", заяви той. 

Ръководството на ГЕРБ, избраните кметове на партията и общинските ръководители ще се съберат на Национална среща в четвъртък, за да направят анализ на изборните резултати и отчет на политическата дейност.