/ БГНЕС
От ГЕРБ са съгласни да се работи по приоритетите на декларацията, предложена от ПП-ДБ, но няма да промени позицията си за подкрепа на кабинет
През изминалите две седмици получихме поредица от разнопосочни послания от парламентарната група на ПП-ДБ. Ние дадохме този тон на диалог и желание за разговори, където да търсим пресечни точки за съвместни политики. Ние получихме отказ през медиите, че ще бъдат опозиция. Минахме през представени идеи за технически кабинети и очевидно сега като по "технически причини" ПП-ДБ станаха втора парламентарна сила, виждаме наченка за желание за разговор по приоритети и политики. Това заяви Деница Сачева от ПГ на ГЕРБ-СДС на брифинг.

"Ние оставаме скептични как парламентарна с 39 депутати може да си позволи със самочувствие да диктува целия дневен ред на обществото и как партия, която е загубила 300 хиляди гласа на изборите продължава да счита себе си за безапелационен победител и да нравоучава всички останали партии, но въпреки тези бележки, ние сме системна и институционална партия и ще се отзовем на тази покана за среща от Божидар Божанов", посочи тя.

Радев: Реакциите на другите партии ще бъдат ясен знак има ли подкрепа за втория мандат

Сачева уточни, че на срещата ще присъстват и Надежда Йорданова, Любмила Илиева и Божидар Божанов, като подчерта, че с тях работят добре. От ПГ на ГЕРБ-СДС ще са Сачева, Росен Желязков и Рая Назарян, но уточни, че позицията на ГЕРБ остава непроменена - без подкрепа за правителство с втория мандат или третия мандат.

"Но ние трябва да водим разговори и диалог. Темите, които са описани като приоретите в декларацията, по които сме убедени, че трябва да се работи и трябва да се намери общо решение. Надяваме се, че предстоящата предизборна кампания да накара всички колеги да преосмислят своето поведение и тези приоритети, които непрекъснато представяме пред обществото, да станат и реални резултати", изтъкна още Сачева на брифинг пред медиите. 

Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС добави, че ПП-ДБ са се обявили за борец срещу корупцията, но много често под маската на тази борба се правят такива неща. "Дължат отговори на обществото на много важни въпроси - например меморандума с Gemcorp, снимките с пуделите и пачките, дерогацията на "Лукойл", без да са направени мотиви за това", коментира Петкова.

"Колегите говорят много разпалено за правилата на КПКОНПИ, но бяха разработени от Рая Назарян и обсъдени с ЕК от Мария Габриел", коментира още Петкова.

Освен това, Теменужка Петкова призова колегите си от ПП-ДБ "да спрат да се самопровъзгласяват за единствената проевропейска и антикорупционна партия". По думите ѝ колко по-рано направят това, толкова по-бързо ще намерят пътя един към друг, така че да решават реалните проблеми на страната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня