/ Георги Димитров
От ГЕРБ-СДС призоваха ресорните парламентарни комисии да започнат работа върху изработването на ефективни превантивни мерки срещу престъпното поведение на пътя. В декларация от парламентарната трибуна Мартин Харизанов прикани народните представители да почетат паметта на двамата младежи, загинали на столичния булевард „Сливница“. 

Бих искал да ви запозная със статистика на ранените и загиналите през първите четири месеца на тази година, посочи Харизанов. По думите му само през януари 2023 г. броят на тежките пътнотранспортни произшествия в страната е 466. Загинали са 35 души, а ранени са 593. 

Данните сочат, че през първото тримесечие на 2023 г. са заловени със 68% повече дрогирани шофьори спрямо същия период на миналата година, цитира още Харизанов. И добави, че увеличението при шофиращите след употреба на алкохол е 5%. От началото на настоящата година до месец април зад волана са заловени 2400 души с положителна алкохолна проба, а 1200 души са шофирали след употреба на дрога. Голяма част от шофьорите, участвали в пътнотранспортни произшествия, са употребили алкохол или наркотици, сочат още данните на МВР, цитирани от депутата. Харизанов каза, че извън статистиката остават тези, които не са попаднали под стоп палката на „Пътна полиция“, а те със сигурност не са малко. 

По думите му се вижда, че липсата на реален контрол от страна на МВР върху поведението на шофьорите и сигналите в медиите за липса на контрол по българските пътища са ежедневни. 

Той припомни, че президентът Румен Радев два пъти е заявил като основен приоритет на последните служебни кабинети с вътрешен министър Иван Демерджиев справянето с войната по пътищата.

Харизанов посочи, че през годините българите са чували тези заявки от страна на почти всички партии и политици, както и от прокуратурата. Резултат, за съжаление, няма, защото всяка институция прехвърля топката на другата, смята депутатът. Според Харизанов сме все по-разделени като държава и като народ. Това, което ни обединява, е общата мъка по загиналите българи на пътя, отбеляза той. 

Призовавам всички партии за обединение и за общо съгласие за изготвяне на незабавни и безкомпромисни мерки, заяви Харизанов. По думите му политическите нападки по тази тема са неуместни.

Апелът ми е отправен и към ресорните министри в служебния кабинет на Румен Радев – Иван Демерджиев и Иван Шишков, уточни той. И добави, че настоява за бърза реакция и от колегите си от всички парламентарни групи. Време е да бъдат предприети възможно най-суровите наказания спрямо пияни и дрогирани водачи на моторни превозни средства, както и за такива шофьори, които шофират екстремно и рисково, застрашавайки живота и здравето на българските граждани, смята Харизанов. 

Настоявам в ресорните парламентарни комисии да бъде започната работа върху изработването на ефективни превантивни мерки срещу престъпното поведение на пътя, добави той. И призова колегите си от всички парламентарни групи (ПГ) да излъчат свои представители и да организират обща кръгла маса, на която да дискутират заедно този сериозен проблем за цялото общество. Нека заедно търсим работещи решения и да направим предложения за промени в закона, но такива, които да наказват и превентират убийствата на пътя, каза Харизанов. Той апелира да не се политизира темата. Без значение е коя личност ще председателства дебатите по тази тема, от значение е да има резултат, посочи депутатът. 

Настимир Ананиев (ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“) отправи покана за кръгла маса, свързана с пътна безопасност, която организират утре от 13:00 ч. в зала Изток на Народното събрание. 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков каза, че се присъединява към неговата покана. Темата е изключително важна и болезнена, и предполага отговорни решения и инициативи от всички народни представители, добави той. 

Това, което започва да става в тази зала, не ми харесва – използваме трагедия, случила се преди няколко дни, всички партии да извличаме политически дивиденти, коментира Георги Свиленски (ПГ на „БСП за България“) и призова темата да се сложи там, където й е мястото. "И г-н Ананиев, мястото не е на кръгла маса", посочи Свиленски. И добави, че ще отиде на тяхната среща, но мястото на темата е в комисиите. Той предложи да бъде свикано съвместно заседание на някои от комисиите, на което да се изслушат отговорните и институциите, които имат отношение по въпроса.
Никол Николова/БТА