Георги Цветанов получи доживотна присъда за убийството на Радостина
Георги Цветанов получи доживотна присъда за убийството на Радостина / снимкa: Дарик - Варна

Доживотен затвор с право на замяна получи Георги Цветанов за убийството на 21-годишната студентка Радостина Евтимова. Решението беше взето от състав на Варненския окръжен съд, който призна Цветанов за виновен за блудство, но го оправда по обвинението за изнасилване. Георги Цветанов ще трябва да плати и по 100 000 лева кръвнина на родителите на Радостина. Решението може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

"Очаквах справедливо следствие и съдебно производство, но това не се получи. Беше видно, че има безброй манипулирани и укрити доказателства", заяви след произнасяне на присъдата Цанко Цветанов, бащата на Георги. Според Цветанов следствието е приключило през пръсти и набързо, като не са проверени всички възможни версии. Разследващите са се хванали за първия, който е бил в апартамента на Радостина, и са събирали доказателства, за да се докаже, че друг не може да е убиецът, смята председателят на СДС-Варна. "Адвокатите доказаха, че на местопрестъпление са подхвърляни улики, но за жалост никой не обърна внимание", добави Цанко Цветанов.

"За мен присъдата е справедлива, но след запознаване с мотивите на съда ще преценя дали да протестирам за още по-тежко наказание", заяви прокурорът по делото за убийството на Радостина Радослав Лазаров. Искането на обвинението беше за доживотен затвор без право на замяна за убийство и изнасилване. Според Лазаров младата възраст на Георги е наклонила везните на съда за по-лека присъда, но все пак за справедливо наказание.

"Доживотен затвор без право на замяна е по-справедливото наказание за такова престъпление", заяви адвокатът на семейството на жертвата Иван Томов. Той добави, че след като се запозна с мотивите на съда, ще прецени дали да обжалват оправдателната присъда за изнасилване.  

"Присъдата е правилна за такова тежко престъпление, но може да са сбъркали човека", заяви Тодор Касабов, един от защитниците на осъдения на доживотен затвор Георги Цветанов. Според него бързината на съдебното производство е била за сметка на качеството. "11 месеца е рекорд за българското правосъдие при такова тежко дело", каза още адвокатът. Той очаква решението на Варненския окръжен съд да бъде отменено на по-горна инстанция. "Ако Георги беше извършителят, защо беше необходимо да се крият материали по делото, да се крият доказателства, да се манипулира снимката му в телефона, да се подхвърлят стъкла от часовника му, който е бил иззет от полицията здрав. Нали той е убиецът, защо трябваше да се правят тези неща. Престарали са се тези, които са ги направили. Разследването беше тенденциозно, еднопосочно и немарливо. В една западна държава ще хвърчат глави, ако прокурор скрие снимки от аутопсията",  добави още Касабов.

Тялото на обезобразената млада жена беше намерено на 6 март 2009 г. в жилище на ул. „Мир" във Варна. Радостина е била убита по особено жесток начин, по лицето и тялото й бяха установени множество прорезни рани.