Генералният ни консул в Одеса обсъди възможността за откриване на българско училище в града
Генералният ни консул в Одеса обсъди възможността за откриване на българско училище в града / пресцентър, МВнР
Откриването на българското училище в Одеса, предстоящото честване на 200-годишнината от основаването на Болград, както и откриването на къща-музей на Христо Ботев в село Задунаевка бяха сред темите на срещата на генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов и председателя на Одеската областна държавна администрация Сергей Гриневецкий. Това съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи (МВнР).

Българският генерален консул в Одеса е бил първият чуждестранен представител, с когото Сергей Гриневецкий се е срещнал, след като е поел поста миналия ноември.
Председателят на Одеската областна администрация е изразил подкрепата си във връзка с откриването на българското училище - въпрос, който е бил поставен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на посещението й в Украйна през октомври 2020 г.

Одеското кметство е предложило да предостави статут на училище с разширено изучаване на български език, традиции и история на 31-во образователно училище в града. В момента българската страна очаква да получи от украинските партньори конкретния проект за предоставянето на статут.

Българите в Одеска област са мост на приятелството между двете ни страни, е подчертал генералният ни консул Светослав Иванов. Той е отбелязал, че българската диаспора в Одеска област и в цяла Украйна е добре интегрирана, а нейните представители са високо ценени за приноса си за развитието на украинското общество. Сергей Гриневецкий е обърнал внимание, че нашите сънародници са най-многобройната общност, сред представителите на 133 националности, които живеят в Одеска област, и е споделил симпатията си към България и българите като към етнически и културно близък народ.

По повод откриването на къщата-музей на Христо Ботев в село Задунаевка в Болградския район генералният ни консул е поставил въпроса за ремонт на отсечката на пътя, свързваща основното трасе Одеса-Рени със селото. Това е от съществено значение за развитието на туризма и за бъдещето на селото, чиито жители са предимно от български произход, е подчертал Светослав Иванов.

Било е обсъдено и отбелязването на 200-годишнината от основаването на град Болград - "столицата" на българското национално малцинство в Украйна, през август 2021 г. Планира се в тържествата да участват високопоставени представители на двете страни.

Сред темите на разговора е била и тази за запазването и функционирането на сградата на Всеукраинския център за българска култура в Одеса. Обсъдени са били и възстановяването на пряката въздушна линия между София и Одеса, както и възможностите за организиране на туристически форуми тази година, ако пандемичните условия позволяват това.

На срещата генералният ни консул и председателят на Одеската областна администрация потвърдиха стратегическите и партньорски отношения между България и Украйна, включително в контекста на споделените от двете страни европейски и евроатлантически ценности, информират от МВнР