/ БГНЕС
Колегата й от Австрия иска преговорите с Албания и РС Македония да започнат през юни
Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017г., както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска, която прие в МВнР министъра по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг.

Тя посочи, че двамата са разговаряли и за европейската перспектива на Западните Балкани.

Османи: Сега е последният шанс за спасяване на отношенията между България и Северна Македония

„Подчертах пред министър Шаленберг неизменната подкрепа на България за европейския път на страните от Западните Балкани. Разбира се, напредъкът по пътя към членството неизменно е свързан с принципа на собствени заслуги. През последните месеци всички знаете, че България положи значителни усилия за насърчаване на позитивния климат в двустранните отношения с Република Северна Македония, включително чрез иницииране на формати за засилено развитие на секторните политики. Ще продължим работата по изграждане на истински добросъседски отношения с Република Северна Македония. Същите са възможни обаче единствено с общи усилия. Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017г. както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“, каза тя пред медиите.

Северна Македония се съгласи да плаща за руския газ в рубли

От своя страна министърът по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг заяви, че позицията му е много ясна и Австрия би желала преговорите с Албания и Северна Македония да започнат още през юни.

„Разбира се, ние осъзнаваме, че има много чувствителни точки и въпроси в двустранните отношения, които трябва да бъдат изяснени“, посочи Шаленберг.
БГНЕС