/ iStock/Getty Images
Народната банка на Република Северна Македония вече е направила необходимите промени, за да може Скопие да плаща за руския природен газ в рубли. Гуверньорът казва, че към момента няма пречки за доставчиците да го направят, съобщава скопският телевизионен канал "Сител".

Решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша разтревожи всички страни в региона. Газопроводът, който минава през българска територия, освен за РСМ, доставя газ и за Сърбия. Властите в двете страни не очакват проблеми, въпреки че македонският министър Бектеши заяви, че ситуацията е сложна и Скопие има други алтернативи на газа, без да уточни колко ще струва той.

Докато Полша настоява всички европейски страни, които са се съгласили да плащат за газ в рубли, да бъдат глобени, Германия и Австрия, най-големите потребители на газ в Европа, потвърдиха, че преговарят за закупуване на горивото в рубли.

Британският Financial Times съобщи, че Словакия също се е съгласила да открие сметки в рубли чрез Gazprom Bank в Швейцария, за да отговори на искането на Русия, което вече бе прието от Унгария.