рубли
рубли / Thinkstockphotos
Всички страни от ЕС са се съгласили, че няма да плащат на Русия пряко в рубли за газовия си внос, посочи високопоставен представител на Брюксел, цитиран от Ройтерс. Очаква се срокът за следващите плащания да бъде 20 май, допълни той. 

"Това което знаем е, и по тази формула има съгласие сред всички страни членки, че никой не се готви да плаща" в рубли, посочи представител на европейските институции на брифинг. Той допълни, че Европейската комисия не е правила преглед колко купувачи са открили сметки за плащане на газови доставки в "Газпромбанк".    

Песков: Не изнудваме с газа, защитаваме си парите


Информацията ни е, че Полша и България са се придържали към оригиналната форма на плащанията за газови доставки към Русия, каза представителят на ЕС. 

Дори само фактът на откриване на банкова сметка в рубли в руската "Газпромбанк" може да е нарушение на санкциите на ЕС срещу Русия. Засега обаче Брюксел няма индикации дали някоя европейска газова компания е постъпила по този начин, заяви той. 

По думите му "на пръв поглед" откриването на банкова сметка в рубли от вносители на газ изглежда е нарушение на санкциите. Според него Европейската комисия засега не е получила формални сигнали, че европейски компании са открили сметки в рубли за плащане на газовите доставки в "Газпромбанк".
 
БТА