/ IStock
Брюксел възнамерява да заведе съдебни дела срещу страните от Европейския съюз, които позволяват на енергийните си компании да плащат за руския газ в рубли, с което биха нарушили европейските санкции срещу Москва. „Това е сравнително сложна обстановка“, заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред Euronews в четвъртък следобед.

„Така че, от една страна, държавите-членки са тези, които съблюдават прилагането на санкциите от конкретни компании на тяхна територия. Но от друга страна, като Европейска комисия, ние наблюдаваме дали държавите-членки действително прилагат санкциите. Ако видим, че това не е така, има възможност и Европейската комисия да започне процедури за нарушение в това отношение“, предупреди той.

Коментарите на заместник-председателя идват ден след като контролираната от държавата енергийна мултинационална компания „Газпром“ реши да прекрати доставките на газ за Полша и България.

Двете страни отказаха да спазват указ, издаден от президента Владимир Путин, който принуждава „неприятелските“ чуждестранни купувачи, включително 27-те държави-членки на Европейския съюз, да открият втора банкова сметка, за да конвертират еврото в рубли и след това да плащат за природен газ.

Bloomberg съобщи тази седмица, че десет неназовани европейски енергийни компании са открили банкови сметки в рубли и четири от тях вече са платили в руската валута.

Uniper, една от най-големите енергийни компании в Германия, потвърди пред „Би Би Си“, че плащанията в евро ще бъдат конвертирани в рубли, с аргумента, че „не е възможно да се мине без руски газ в краткосрочен план“.

Унгарският премиер Виктор Орбан също обяви, че страната му е готова да плаща в рубли, ако бъде помолена да направи това, за да получи енергийни доставки.

Домбровскис избягва да споменава Унгария по име и подчерта, че ЕС “е единен” в отговора си срещу Русия по повод инвазията в Украйна, която сега навлиза в третия месец.

По думите му, следващият пакет от санкции на ЕС ще въведе мерки за ограничаване на вноса на руски петрол, но отказа да предостави подробности, тъй като политическите консултации между столиците и Комисията „текат“.