На 12 декември, понеделник, от 10.30 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Габровски, посочен от най-голямата по численост в 48-ото Народно събрание парламентарна група на ГЕРБ-СДС, на когото съгласно конституционната процедура връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Борисов: Няма да влизаме в никакви съглашателства и да угаждаме на когото и да било

Кандидат-премиерът проф. Николай Габровски еднолично избирал министри в проектокабинета си. Това е било и първоначалното му условие и този избор не е консултиран с Бойко Борисов. Това разкри вчера, професор Николай Габровски в ефира на БНТ.

Кой е Николай Габровски - кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

Президентът връчи мандата на проф. Габровски и изрази очакването си да предложи състав на Министерски съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност.

"Ще положа всички усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, от конфронтацията и по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този исторически момент, в който се намира", обяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски, след като взе мандата.