Мария Габриел
Мария Габриел / БГНЕС
София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство на руската делегация за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие, без да има ясна представа за състава на делегацията, заяви днес вицепремиерът Мария Габриел.

Тя направи това уточнение пред български журналисти в НАТО, където участва в срещата на външните министри от Алианса.

МВнР потвърди за разрешаването на полета на Сергей Лавров към Скопие

Разрешението е временно, точно за срещата в Скопие, която е изключително важна, ако искаме да говорим за бъдещето на ОССЕ, добави тя. По нейните думи българското решение е съгласувано с ЕС. Тя отбеляза, че в делегацията първоначално е имало представители, които се е наложило да бъдат изключени заради присъствието им в списъците със санкции на ЕС.

България е заинтересована не само да има стабилност на Западните Балкани, но и допринася със своя опит тази стабилност да бъде дълготрайна. Стабилността на Западните Балкани означава стабилност за Европа, посочи вицепремиерът.

България разреши полета на Лавров

Когато ще говорим за членството на Украйна в НАТО, България подкрепя. За нас е важно като партньори да проследим страната в реформите, които прави, да бъде подготвена за бъдещи кризи и изискванията на Алианса, каза Габриел.
Николай Желязков/БТА